21 Kasım 2016 00:51

İnsanlar rahatça gülebilsinler diye öldüler

İzmir’de yakın zamanda Ferhat ve Hasan Arslan isimli 2 diş teknisyeni yakalandığı silikozis hastalığı sonucunda yaşamını yitirdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de yakın zamanda Ferhat ve Hasan Arslan isimli 2 diş teknisyeni yakalandığı silikozis hastalığı sonucunda yaşamını yitirirken, İzmir Diş Teknisyenleri Derneği Başkanı işverenleri önlem almaya çağırdı. 
Silika (granit taş-kum tozu) adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu akciğerde ortaya çıkan silikozis hastalığı, gerekli önlemler alınmadığı için diş teksnisyenlerinin, maden, kot taşlama, oto boya, çimento fabrikası, döküm, seramik ve cam endüstrisi işçilerinin canını almaya devam ediyor. 
İnsanlar rahatça gülebilsin ve yemek yiyebilsin diye emek harcayan diş protezi teknisyenleri de bu hastalığın en çok can aldığı meslek gruplarından biri. Sektörün en yoğun olduğu kentlerden biri de İzmir. İzmir’de 210 irili-ufaklı labaratuvarda 2 binin üzerinde diş işçisi çalışıyor. İzmir’den de genellikle yurt dışına mal ihracında bulunuyor.   

İzmir’de geçtiğimiz bir ay içinde silikozis hastalığına  yakalanan 2 diş teknisyeni yaşamını yitirdi. Diş teknisyenlerinden Ferhat’a dair çok az bilgiye ulaşılabildi. Dokuz Eylül Hastanesi’nde tedavi gören Ferhat isimli diş teknisyeni ekim ayının sonunda hastalığa yenik düştü. 

21 YAŞINDA YAKALANDI

Yaşamını yitiren diğer işçi Hasan Aslan da mesleğe küçük yaşta başladı ve birçok laboratuvarda sigortasız çalıştı. Hasan Aslan da yoğun bir şekilde silika tozuna maruz kalıyordu. Hasan Aslan, 21 yaşında Silikozis hastalığına yakalandı, mesleğini bıraktı ve 5 yıldır da tedavi görüyordu. Aslan, başka bir iş yapmaya başlasa da hastalığı ilerledi. Son olarak ciğer nakli yapıldı ancak o da çare olmadı. 10 Kasım’da yaşamını yitirdi. 26 yaşındaki Hasan Aslan, evli ve bir çocuk babasıydı. 

Diş teknisyenleri ve teknikerleri ise çalışma koşullarına ve meslek hastalıklarına karşı geçtiğimiz yıl örgütlenmeye başladı. İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneğini kuran işçiler, DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikasına da üye olmaya başladılar. 

‘ÖRGÜTLENME İLE İŞVERENLERE ADIM ARTIRDIK’

İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Cihan Köseoğlu, çalışma şartlarının çok kötü olduğunu belirterek, şimdiye kadar örgütlenme sayesinde işverenlerine taleplerini kısmen de olsa kabul ettirdiklerini, iş güvenliği önlemlerinin arttırıldığını ve çalışma saatlerinin de düzeltildiğini belirtti. Yine de atılan adımların yetersiz olduğunu dile getiren Köseoğlu, yeni ölümlere karşı diş teknisyenlerine örgütlenme çağrısında bulundu. Köseoğlu, yakalandıkları tek meslek hastalığının silikozis olmadığını, boyun, bel fıtığı, ellerde sinir sıkışması gibi hastalıklara da yakalandıklarını  ifade etti. 

‘DENETİMLER FORMALİTE OLMASIN’

Köseoğlu, taleplerinin şu şekilde sıraladı: “7 saatlik çalışma süresinin bir an önce hayata geçirilmesi, resmi ve bayram tatillerinin, yıllık izin haklarının kanunlarda belirtildiği biçimde kullanılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması, meslek hastalığına karşı önleyici tedbirlerin alınması ve diş teknisyenliği meslek grubuna yıpranma payının ve erken emeklilik hakkının verilmesi.” Köseoğlu “Perdenin arkasındaki görünmeyen emek biziz, emeği çalınan, gece yarılarına kadar çalışmak zorunda bırakılan, çocukları annesiz-babasız büyüyen, insan sağlığına hizmet eden ama çoğu kez sağlık çalışanı bile sayılmayan bizler artık haklarımız için yola çıktık” dedi.

BUGÜN EYLEM VAR

Diş teknisyenleri meslek hastalıklarına bağlı olarak yaşadıklarını protesto etmeye hazırlanıyor. İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği’nin ve DİSK Dev Sağlık-İş Sendikasının çağrısıyla, bugün saat 19.00’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelecek işçiler, işverenleri önlem almaya çağıracaklar. 

ÖNCEKİ HABER

2017’nin 10 teknoloji trendi

SONRAKİ HABER

Kalbinin tam üzerine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...