20 Kasım 2016 15:04

Çihatçılar Halep’te okula saldırdı, çocuklar öldü

Suriye’nin Halep kentinde siviller, bir yandan çihatçıların saldırıları öte yandan Suriye ordusunun hava saldırısı nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Paylaş

Suriye’nin Halep kentinde siviller, bir yandan çihatçıların saldırıları öte yandan Suriye ordusunun hava bombardımanları nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Hükümet güçlerinin kontrolündeki Batı Halep’te, cihatçı grupların bir okula açtığı ateş sonucu yedi çocuk ve bir kadının öldüğü belirtildi. Resmi Sana Ajansı’nın haberine göre Furkan Mahallesi’ndeki okula yönelik saldırıda en az 32 kişi de yaralandı. 

Öte yandan Doğu Halep’te ise yeniden yoğunlaşan çatışmalar ve hava bombardımanları nedeniyle hastanelerin çalışamaz hale geldiği ileri sürüldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açıklamasına göre cihatçı grupların elindeki bölgeye beş gündür düzenlenen hava saldırıları ve top atışları, sağlık merkezlerinin hizmet dışı bıraktı. Burada da çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. 

ÇATIŞMANIN MERKEZİ

Suriye Ordusu ve el Kaide bağlantığı terör örgütü el Nusra öncülüğündeki cihatçı grupların arasındaki çatışmaların yoğun yaşandığı kentte siviller zor durumda. 2012’den bu yana kentin batısı hükümet güçlerinin, doğusu ise cihatçıların denetiminde. Batı ülkeleri bu grupları ‘muhalifler’ olarak nitelendiriyor.

Birleşmiş Milletlere göre, Suriye ordusu ve müttefiklerinin Eylül ayından başlattığı Halep operasyonunda kentin doğusunda 700’den fazla sivil öldü.

Al Masdar’ın haberinde ise, Suriye ordusuna bağlı güçlerin önceki gün akşam saatlerinde Halep şehir merkezinin kuzeydoğusunda büyük bir operasyon başlattığı belirtildi. Yoğun topçu ve hava operasyonlarının ardından harekete geçen birlikler, Zuhur tepesini kontrol altına aldı. 

BM CİHATÇILARA ÖZERKLİK İSTEMİŞ

Bu arada BBC’nin haberine göre BM Temsilcisi Staffan de Mistura, kentin “muhaliflerin elindeki kesimine” özerklik verilmesini önerdi. Ancak Suriye hükümeti bu öneriyi reddetti. 

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e göre De Mistura, barış anlaşması için Şam’a yaptığı ziyarette özerklik teklifini getirdi. Muallim, De Mistura’yla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında “Bu tamamen reddedildi. Egemenliğimizin ihlali anlamına geliyor” dedi. 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise, Portekiz TV kanalı RPT’ye verdiği röportajda Halep için “Teröristler sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sait Faik 110 yaşında

SONRAKİ HABER

Giresun’da tutuklulara saldırı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...