20 Kasım 2016 14:22

Almanya’da emeklilik yaşı artıyor mu?

Almanya’da Federal Hükümetin koalisyon ortağı Birlik Partileri (CDU/CSU), emeklilik yaşını yükseltmeyi gündeme getirdi.

Paylaş

Der Spiegel’in haberine göre, Birlik Partileri (CDU/CSU) içinde emeklilik yaşının ortalama yaşam süresine bağlı olarak belirlenmesi fikrini savunanlar var. Ekonomi Bakanı Frank Schäuble’nin parti yöneticilerinin bulunduğu bir toplantıda bu öneriyi getirdiği ancak SPD’nin karşı çıktığı belirtiliyor. 

Şu anda emeklilik yaşı aylıkta kesinti yapılmaksızın 65 artı 5 ay. Bu yaş 2029 yılına kadar 67’ye çıkacak. Önerilen plana göre, yaşam süresine eklenen her yıla oranla emeklilik yaşının 6’şar ay yükseltilmesi düşünülüyor. SPD Fraksiyon Genel Sekreteri Christine Lambrecht ise, emeklilik yaşının yükseltilmesini tartışmayacaklarını söyledi. Schäuble, bu senenin Nisan ayında da aynı öneriyi getirmiş ancak Federal Çalışma Bakanlığı ile uyuşmazlık yaşamıştı.

SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR

Alman Sendikalar Birliği DGB ise, CDU/ CSU’nun emekli maaşlarını düşürme programından başka hiç bir şey olmayan planlarını ‘sosyal politikalarda saçmalık’ olarak nitelendirdi. DGB Yönetim Kurulu’ndan Annelie Buntenbach konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Matematiksel oyunlar ve istatistik ortalamalarla insanların yaşamları ve yaşam koşulları gözardı edilerek gerçekler yadsınıyor” dedi. Buntenbach ayrıca, “Bu planın sağlık ve satış elemanları gibi tüm çalışan kesimlere karşı akıl almaz bir küstahlık olduğunu ve birçok branşta insanların şu an geçerli olan emeklilik yaşına kadar bile sağlıklı ve sigortalı olarak bir işyerinde kalamadıklarını” söyledi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gürsoy: Ümit bitmiş değil

SONRAKİ HABER

Af Örgütü’nden AB’ye eleştiri ve Türkiye uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...