20 Kasım 2016 14:14

DBP’nin neden siyaset yaptığı sorgulandı

Mardin'de tutuklanan DBP'li siyasetçilerin avukatı Erdal Kuzu, DBP’nin siyaset tarzı ya da neden siyaset yaptığının sorgulandığını kaydetti.

Paylaş

Mardin’de aralarında DBP il ve ilçe yöneticilerinin bulunduğu 20 kişinin ‘ihbar’ ve ‘gizli tanık’ beyanlarında dayandırılarak tutuklandığını belirten avukat Erdal Kuzu, DBP’nin siyaset tarzı ya da neden siyaset yaptığının sorgulandığını kaydetti.

Mardin merkez ve ilçelerinde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınan 31 DBP’li 18 günlük gözaltı süresinin ardından adliyeye çıkarıldılar. Mardin Sulh Ceza Mahkemesi’nde ifadeleri alınan DBP’lilerden 11’i adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, 20’sinin ise ‘gizli tanık’ ifadeleri doğrultusunda ‘örgüt üyesi olma’ iddiasıyla tutuklandı. İHD Mardin Şube Başkanı avukat Erdal Kuzu, gözaltı süresinin Anayasa Mahkemesi’nin 19’ncu ve AİHM’in 6’ncı maddesine aykırılık teşkil ettiğine dikkat çekerek, 18 günün ardından insanların sağlıklı bir şekilde ifade vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.

‘İNANDIRICI BELGE YOK’

DBP’ye yönelik operasyonun tasfiye amaçlı olduğunu dile getiren Kuzu, soruşturmada sorulan sorular itibariyle istinat edilen ‘örgüt üyeliği’ suçlamasına ilişkin inandırıcı bir belgenin bulunmadığının altını çizdi. Kuzu, sorulan soruların, klasik ‘gizli tanık’ beyanlarına ve benzeri dayanıksız ihbarlara dayandırıldığını vurgulayarak, şunları aktardı: “Ama esasen DBP’nin siyaset tarzı ya da neden siyaset yaptığı sorgulandı. Çoğu zaman DBP’nin kendi tüzüğünde hatta ilgili mevcut yasa tarafından kabul edilmiş, tüzükte belirtilen hususlar sorgulama ve soruşturma konusu yapıldı.” 

“Esasen bir süre sonra bu soruşturmanın içeriğinin boş olduğunu herhangi hukuksal bir dayanağının olmadığı çok açık bir şekilde ortaya çıkacaktır” diyen Kuzu, “Hukuken de bunlar elbette ispatlanacaktır. Fakat gelinen durum itibariyle Türkiye’de hiç kimsenin bir hukuki güvenlik hakkının olmadığı, muhaliflerin siyaset yapma hakkının tanınmadığı, kendisini ifade etme hakkının tanımadığı bir duruma gelmiş bulunmaktayız. Dolayısıyla Mardin’de DBP il başkanı, ilçe başkanı ve yöneticilerine yapılan bu operasyonlar esas anlamı bunu ortaya koyuyor” diye konuştu. (Mardin/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Çineli maden işçileri sendikalaşmakta kararlı

SONRAKİ HABER

Cezaevinde şüpheli ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...