20 Kasım 2016 14:05

Delphi’de seçimler işçiden kaçırılıyor

Delphi Fabrikası’nda çalışan işçiler Türk Metal’in “demokrasi şöleni” diye sunduğu seçimlerin, eskisi gibi işçiden kaçırılarak yapıldığını söyledi. 

Paylaş

Metehan UD
İzmir


Gaziemir Ege Serbest Bölge de bulunan Delphi Fabrikası’ndan işçiler işçiler geçtiğimiz yıl metal direnişinin ardından değiştim diyen Türk Metal’de değişen bir şey olmadığını söyledi. Yeniden yapılanmaya bağlı olarak sendikanın İzmir şubelerinin kapatıldığını, yöneticilerinin görevden alındığını anlatan işçiler, atama ile yeni bir yönetim belirlendiğini ifade etti. Yeni şube oluşturulmasıyla birlikte fabrikalarda seçim sürecinin başladığını kaydeden işçiler, ancak delege seçimlerinin eskisi gibi kendilerinden kaçırıldığını, üstü kapalı şekilde yapılmaya devam ettiğini söyledi.

DUYULMASIN DİYE UĞRAŞTILAR

2 bin işçinin üzerinde işçinin bulunduğu fabrikaya 43 delege hakkı düştüğü bilgisini veren işçiler, delege seçimlerine ait duyuruların fabrika içinde çok az yapıldığını dile getirdi. Seçim duyurusunun panolarda kısa süre kaldığını ifade eden işçiler, öte yandan şube yönetimine yakın temsilcilerin tezgah tezgah dolaşarak kendilerine yakın işçilerden aday olmalarını istediklerini belirtti. Seçimlerin çok duyulmaması için temsilcilerin çaba sarf ettiğini ifade eden işçiler temsilcilerin kendi oylarını yüksek çıkarmaya çalışarak yönetime girmeye çalıştığını anlattı. İşçiler, seçimlerde kolaylık olması için listenin en başında temsilcilerin isimlerinin yazıldığına dikkat çekti.

Bu tutuma karşı delege seçimlerinin kendi imkanlarıyla duyurmaya çalıştıklarını dile getiren işçiler, kendi çevrelerinde belirledikleri işçileri aday olarak gösterdiklerini, bu sayede delege adaylarını arttırabildiklerini ifade etti. 43 delege seçileceğinin fabrikada toplamda 80 işçi aday durumda. Fabrikada seçimler gelecek hafta yapılacakken işçiler geçen seçimlerde olduğu gibi sandıkların işçilerden kaçılarak gizli bir şekilde temsilcilik odasında yapılmasına da karşı. İşçiler, gizli sayım yapılarak seçimlere müdahale edilmesinden de endişe ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de her 3 doğumdan 1’i 18 yaşın altında

SONRAKİ HABER

Çineli maden işçileri sendikalaşmakta kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...