20 Kasım 2016 13:06

‘Dil Leyla’ Amsterdam'da gösterildi

Dünyanın en prestijli ve kapsamlı belgesel festivallerinden IDFA'da Leyla İmret hakkındaki belgeselin dünya prömiyeri gerçekleşti.

Paylaş

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 19 Kasım akşamı Pathé Munt 12 sinemasında yapılan gösterime, aralarında yönetmen Aslı Özaslan da bulunduğu kalabalık bir ekip katıldı. 

Etkinliğin öğrenci filmleri klasmanında yarışan 2016 Almanya yapımı Dil Leyla Cizre belediye başkanlığı sırasında görevden alınan ve akabinde tutuklanan İmret'in hayatına odaklanıyor. 

2014 yerel seçimlerinde BDP'den Cizre Belediye Başkanı seçilmiş olan Leyla İmret, ilçenin ilk kadın belediye başkanı oldu. Basında çarpıtılarak yansıtılan bazı sözleri yüzünden hedef alınan ve günümüzde Türkiye'den çıkışına izin verilmeyen İmret, 1987 yılında Cizre'de doğmuş, uzun yıllar boyunca Almanya'da yaşamıştı. 

Bianet’ten Murat Türker’in haberine göre gösterim sonrasında salonda bulunan seyircilerden biri şu anda Türkiye'de demokratik olmaktan uzak  her türlü icraatın teşhir edilmesi açısından filmi çok önemli bulduğunu söyledi. 

Çekim sırasında yaşanan zorluklar konusundaki bir soru üzerine belgesel ekibi, güvenlik kuvvetlerinin yakın takibinden ve barış süreci yaşanıyor olmasına rağmen hissettirilen rahatsızlıktan bahsetti. Bölge insanının yardımseverliği ve sıcaklığı da ekibin unutamadığı diğer unsurlardan. 

Geniş bir seçmen desteğiyle göreve gelen İmret'in Cizre'ye bağlılığı şehirdeki sokağa çıkma yasağı ve sonrasında iyice belirginleşiyor. 

Gayet ölçülü ve yetkin bir dille aktarılan olaylar ve İmret'in psikolojik durumunun başarıyla yansıtılması, belgeseli uluslararası arenada yarışacak seviyeye taşımış. Yönetmenlik tecrübesini iyice artırmış gibi görünen Özaslan, filmde katkısı olan herkese ve özellikle ekibine müteşekkir olduğunu ifade etti. 

Filmin Amsterdam'daki diğer gösterimleri 21 Kasım saat 18:00'de Tuschinski 6, 23 Kasım saat 17:30'da Podium Mozaïk ve 26 Kasım saat 19:00'da Tuschinski 5 salonlarında gerçekleşecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

FİLMİN FRAGMANI İÇİN TIKLA

ÖNCEKİ HABER

SES Ağrı Şube Başkanı Altındağ'a 10 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Kadınlar JINHA İçin Yazıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...