20 Kasım 2016 12:20

DERİTEKS Kongresi'nde OHAL'e tepki gösterildi

DERİTEKS Kongresi'nde OHAL'e tepki gösterildi.. Kongrede 83 oy alan mevcut Şube Başkanı Binali Tay tekrar başkanlığına seçildi.

Paylaş

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS Sendikası Tuzla Şubesi 31. Olağan Genel Kurulu, Tuzla Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleştirildi. Kongrede mevcut Şube Başkanı Binali Tay ile Ayhan Yanılmaz’ın başını çektiği iki liste yarıştı. TEKSİF, TÜMTİS, Hava-İş, Türk Metal, Türk Harb İş, Liman İş, Belediye İş, Limter-İş, Haber-İş Sendikaları Şube Başkanları ve temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul’da divan kurulu başkanlığını DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi yaptı. Genel Kurul’da 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL dönemi uygulamalarına tepki gösterilirken, Siirt’te hayatını kaybeden maden işçileri unutulmadı.

Genel kurulun yapıldığı salona “Özgür basın susturulamaz”, “Kadın cinayetlerine, şiddete, taciz ve tecavüze son”, “Özgür basın susturulamaz”, “İş cinayetlerine son”, “Kiralık işçilik ve taşeron çalışma yasaklansın”, “Darbeciler yargılansın OHAL kaldırılsın”, “Kıdem Tazminatına uzanan eller kırılsın” dövizleri asıldı. Genel kurula katılan işçiler tarafından sık sık, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Kıdem hakkımız gasbedilemez” sloganları atıldı. Emek ve demokrasi mücadelesinde hayatını yitirenler için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşmalara geçildi.

Genel Kurul’da ilk konuşmayı DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Binali Tay yaptı. “Dünyadaki ekonomik tablonun kötüye gittiği bir süreç içindeyiz. Ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Tüm gelişmeler işçi ve emekçilere vergi ve zam olarak yansımaktadır. Bu da işçi ve emekçilerin sırtındaki yükü daha da artırmaktadır.” dedi. İşsizlik oranının uzun süredir yüzde 10’un üzerinde olduğunu ifade eden Tay, konuşmasına Ortadoğu’da yaşanan savaş ile devam etti: “Ortadoğuda yaşanan savaş emperyalistlerin çıkarları uğruna neleri göze aldığını göstermektedir. Bugün savaşın faturasını sadece Suriye halkı değil Türkiye halkı da en ağır şekilde görmektedir. Ülke içinde yaşanan saldırılarda yüzlerce insanımızı kaybetmiş bulunmaktayız.”

BASKI VE TUTUKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini hatırlatan Tay, darbe girişimi sonrası  hükümet politikalarını da “Askeri darbelerden toplum olarak çok çektik. Darbecilerle mücadele altında suçsuz kesimlere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalar da kabul edilemezdir” sözleriyle eleştirdi. Tay, demokrasinin gelişmesinin işçilerin de mücadelesini geliştireceğini ifade etti.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI VE KIDEM TAZMİNATI

Yasalaşan kiralık işçilik ve hükümetin kıdem tazminatının fona devri çalışmalarını da değerlendiren Tay, “Kiralık işçilik sendikal örgütlenmelere yönelik ciddi bir saldırıdır. Biz de buna karşı durarak kölelik koşullarını kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı geçmişte verilen mücadele sonucu bugünkü halini almıştır. Sendikamız, kıdem tazminatının mevcut haliyle kalması gerektiğini söylemiştir. Yapılmak istenen düzenlemenin kıdem tazminatının gaspı olduğunu her fırsatta dile getirmiştir” dedi. Kıdem tazminatının fona devrine karşı mücadele çağrısı yapan Tay, “Kıdem tazminatının gaspına karşı üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğiz” diye konuştu.

OHAL UYGULAMALARINA İTİRAZ

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi de konuşmasında 15 Temmuz ve sonrası sürece dikkat çekti. Servi, “Darbe girişiminde bulunanlardan elbette hesap sorulması gerekiyor ancak KHK’lerle yoğun bir baskı ile karşı karşıyayız. Akademisyenlerin işlerine son verilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Çalışanlara yönelik yoğun bir baskıyla karşı karşıyayız. Cinsel istismara yönelik çıkartılmaya çalışan önergeyi kabul etmemiz mümkün mü? Belediyelere kayyım atanması kabul edilemez” dedi.

ORTAK MÜCADELE….

Kıdem tazminatının “Türk-İş’in kırmızı çizgisi” olduğunu söyleyen Servi, “Kıdem tazminatına dokunulursa üretimden gelen gücümüzü kullanacağız demiştik. Konfederasyon, emekten yana partiler hepsi ortak mücadele içine girmeli. Tabanın söz ve kararını hayata geçirmek için çaba harcaması gerekir. Sorunumuz işçi ve emekçilerin can alıcı sorunları. Yeni hakları elde etmenin yolu ortak mücadele etmektir” dedi.

HAYAT’IN SESİ TELEVİZYONU VARDI…

“Geçmişte kongrelerimizi çeken basın kuruluşları vardı. Hayat Tv vardı. Neden şimdi yok? Çünkü kapatıldı. Emeğin sesinin bastırılması mümkün değil. Bunu kabul edemeyiz” diyen Servi, KHK’ler ile basın kuruluşlarının kapatılmasına da tepki gösterdi.

KIDEM TAZMİNATI TÜRK-İŞ’İN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar ise Siirt’te iş cinayetinde hayatını kaybeden maden işçilerini anarak konuşmasına başladı. Uyar şöyle konuştu: “Ülkemiz çok zor süreçten geçiyor. Bizim çalışanlar olarak arzu ettiğimiz tek şey var: kardeş olmayı becerebilmek. Kardeşlik, ancak ve ancak mutluluğu getirir yoksa savaşlarda kaybeden biz ve bizlerin çocukları olacak. Ortadoğu’daki kana dur diyelim”

“Bu ülkeyi yönetenlerin bu zorlu süreçte kıdem tazminatıyla ilgili sözler söylemesi çok ilginç. Savaşlar bile bu sözlerinizi unutturmuyor” diyerek konuşmasına devam eden Uyar, “Emekçinin kazanılmış haklarına göz koymuşluğunuz var. Kıdem tazminatınn kaldırılması Türk-İş olarak genel grev gerekçemizdir. Bununla ilgili tavizimiz olmayacaktır. Eğer bunu da verirsek bu işi yapmayalım. Kapatalım dükkanı evimize gidelim” dedi.

‘MÜCADELEYİ HAYATIN HER ALANINDA ÖRGÜTLEMELİYİZ’

Hak-İş’e bağlı Liman-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Ali Doğan, “Siirt’te göz göre göre ölüme davetiye çıkardılar. Göçük altında kalan işçilerin aileleleri, bakanı protesto etti diye gözaltına alınıyor” dedi. Ortadoğu’daki kirli savaşın yansımalarını ülkemizde görüldüğünü belirten Doğan şöyle devam etti: “Burada ölen yoksul emekçilerdir. Fırat Kalkanı operasyonunda hayatını kaybeden bir işçinin cenazesi bugün Gebze’ye geldi. Temmuz darbesine karşı halk sokağa çıktı, kendi seçtiğine sahip çıktı. Ama darbe girişimi sonrası iktidar bunu fırsata çevirdi ve KHK’ler ile halkın seçtiklerini görevden aldı. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Seçilmişler ancak onu seçenler tarafından görevden alınır. Bu bir dernek de olsa belediye de olsa bu böyledir. Hayat Televizyonu kapatıldı. Bizler hangi partiden olursak olalım darbelere karşı çıkmak zorundayız çünkü darbeler emekçilere vurulur. Ama darbeyi fırsata çevirenlere karşı da mücadeleyi büyütmek zorundayız. OHAL’le yasaklanan grevleri görmemiz lazım. Patronlar saldırılara devam ediyor. Bunun karşısında işçi sınıfının birlikte mücadelesini ve bu mücadeleyi hayatın her alanında örgütlemeliyiz.”

KONFEDERASYONLAR KIDEME BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALI

TEKSİF Yedikule Şube Başkanı Sebahattin Çetin de, “2017 bizim için zor bir yıl olacak çünkü hükümet 2017’de kıdem tazminatı fonunu getirmeye çalışıyor.  Bu kıdem tazminatımızı 15 güne indirme çalışmalarıdır. Türk-İş veya diğer konfederasyonlar tek yürek olmalıdırlar” dedi. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay ise genel kurula başarı dileklerini, gönderdiği yazılı mesajla iletti.

TUZLA ŞUBENİN YÖNETİMİ BELLİ OLDU

DERİTEKS Tuzla Şubesi olağan kongresinde 161 delegenin oy kullandığı seçimde 83 oy alan mevcut Şube Başkanı Binali Tay tekrar başkanlığa seçildi. Tay, görevi 4 yıl daha sürdürecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Müezzinoğlu: Tecavüzü meşru zemine taşıma niyetimiz yok

SONRAKİ HABER

Doğan Erbaş’tan miting konuşmasıyla ilgili açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...