20 Kasım 2016 10:11

'Çocuk hakları Meclis eliyle gasbedilecek'

Çanakkale Kadın Platformu ve Çanakkale Demokrasi Güçleri bir araya gelerek çocuk istismarına cezasızlığı öngören yasal düzenlemeyi protesto etti.

Paylaş

Çanakkale Kadın Platformu ve Çanakkale Demokrasi Güçleri 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında bir araya gelerek çocukların uğradığı hak ihlallerini ve AKP önergesi olan çocukların istismarcılarıyla evlendirilmesine ilişkin önergeyi protesto etti.

Truva atı önünde bir araya gelen kitle adına konuşan Eğitim-Sen üyesi Reyhan Erdem, devletin çocuk istismarını önlemekle yükümlü olduğunu hatırlattı. Erdem, "Tüm dünya, çocukların cinsel istismarı ile mücadele ederken, çocuk yaşta zorla evlendirmeler yasaklanırken hatta asgari evlilik yaşı yükseltilirken; Türkiye'de bu geriye gidiş son derece vahimdir" dedi.

Erdem, çocuk istismarına yol açacak olan AKP önergesine ilişkin, "Önerge ile çocuklara karşı işlenen istismar suçlarında, failin mağdurla evlenmesi durumunda cezanın önce askıya alınması, zaman aşımından sonra da affedilmesi hedefleniyor" dedi.

Cinsel ilişkiye rıza yaşını 12'ye indirmek isteyenlerin ve çocuk istismarı mahkumlarına af önergesi verenlerin büyük bir yanlış yaptıklarını vurgulayan Erdem, "Geri adım atılmadığı taktirde onarılmaz sonuçlar doğuracak adım atılmış olacak. Çocuk ve kadın haklarını Meclis eliyle gasbetmenin yolunu açacaklar" dedi.

TÜİK 2014 verilerine göre Çanakkale'de 82 ülke genelinde 11 bin 420 çocuğun istismara uğradığını hatırlatan Erdem, "Çocuk gelin yoktur, çocuğun cinsel istismarı vardır" dedi.

Erdem, ayrıca cezaevinde annesiyle birlikte kalan 500 çocuğun 7’sinin Çanakkale'de olduğunu hatırlattı. Çocuk işçiliğinin yayginlaşarak artmasına ve son 3 yılda 176 çocuğun iş cinayetine kurban gitmesine tepki gösteren Erdem, "Devlet; çocuğu korumak, suçu önlemek, anayasal ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan haklarını kullanmasını sağlamak zorundadır" dedi. (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

On binler tek bir ağızdan haykırdı: Teslim olmayacağız

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da kadın buluşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...