20 Kasım 2016 07:27

Pinochet’yi yargılayan Şilili hakime İsveç’ten ödül

Harald Edelstam Vakfı, 2016 yılı İnsan Hakları Ödülü'nü Şili eski diktatörü Agusto Pinochet’yi yargılayan Hakim Juan Guzman Tapia Santiago'ya verdi.

Paylaş

İsveç’te kurulu Harald Edelstam Vakfı, 2016 yılı İnsan Hakları Ödülü’nü Şili’nin eski diktatörü Agusto Pinochet’yi yargılayan Hakim Juan Guzman Tapia Santiago’ya verdi.

1970’li yılarda tutucu ve sağcı bir hakim olan Guzman, 1973 yılında Pinochet’nin gerçekleştirdiği faşist darbenin destekçilerinden biriydi. Ülkenin ”düzene” ihtiyacı olduğu inandığı için darbeden sonra da diktatörü desteklemeye devam etti.

1998 yılında Santiago’da Yüksek Mahkeme’de Hakimlik yapan Juan Guzman’a eski diktatör Pinocet’nin askeri diktatörlük sırasında 1973-1990 yılları arasında işlediği suçları soruşturma görevi verildi.

‘KURBANLAR GÖZLERİMİ AÇTI’

Guzman, Pinochet’in işkencehanelerden geçen ve yakınlarını yitirenler kurbanları ile konuşunca askeri faşist cunta döneminde gerçekleşen sistematik işkence ve insan hakları ihlallerinin farkına vardığını iddia ediyor. “Kurbanlar benim ruhumun gözlerini açtı” diyen Guzman, işkence gören mahkumların büyük bir çoğunluğuyla görüştüğü gibi kaybedilen 1200 siyasi tutsağın akibetlerini öğrenebilmek için tüm Şili’yi dolaştı.

İnsanları kaçırma ve yok etme suçu işleyenlerin af ve zaman aşımı olsa bile yargı karşısına çıkarılmasını kararlaştırdı.
Guzman, Pinochet ile çok sayıda asker ve polis hakkında  insan kaçırmak ve cinayet suçlarından dava açtı.

Stockholm’de düzenlenen ödül töreninde ise bir konuşma yapan Harald  Edelstam Vakfı Başkanı Caroline Edelstam, devletlerin gerçekleştirdiği ağır insan hakları ihlallerinin soruşturulması için ulusal ve uluslararası hukuğun bir yol bulmasının, adaletin sağlanması, kurbanların korunması ve suç işleme özgürlüğünün olmaması için uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu söyledikten sonra şunları kaydetti: “İspanya, Fransa, Belçika, İsviçre ve İtalya’da Pinochet aleyhinde açılan davalar adalet için uluslararası işbirliğinin en güzel örneğidir. Bu ülkelerin yükümlülüklerini ve koruma sorumluluklarını üstlediklerini gösteriyor. Uluslararası hukuk rejimlerin kendi halklarına karşı suç işlemelerinde caydırıcı olmalı, böylece tarih tekerrür etmemelidir.” (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şairler, Cumhuriyet için özgürlük şiirleri okuyacak

SONRAKİ HABER

Yarkadaş, muhabirimize ajanlık teklifini TBMM'ye taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...