19 Kasım 2016 14:48

Gıda-İş, TÜYAP kitap fuarında asgari ücret eylemi yaptı 

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında eylem yapan DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası üyeleri, asgari ücretin en az 2 bin lira olmasını istediler.

Paylaş

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarında eylem yapan DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası üyeleri "İnsanca yaşanabilecek asgari ücret" taleplerini dile getirdiler. Gıda-İş üyeleri,  asgari ücretin en az 2 bin lira olmasını istediler.

'SÖMÜRÜNÜN SONU YOK'

Basın açıklamasını DİSK Gıda-İş  Marmara Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer yaptı. "Geçtiğimiz yıl seçimlerde oylarımızı alabilmek için asgari ücretin 1300 TL olacağını açıklayan hükümet, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hakkımızı 1300’ün içine katarak hiç etti ve bizleri kandırdı" diyen Kızılyer, "Üstelik bu zammın önemli bir kısmı, patronlara devlet desteği adı altında yine bizden kesilen vergilerden ödendi. Zaten her şeye yüzde 30 zam yapılınca asgari ücrete yapılan zam hiç olup gitti. Altı ayda bir yapılan asgari ücret zammının da artık yılda bir kez yapılacağı açıklandı" dedi.
2017 yılı için asgari ücretin en az 1600 TL olması gerektiğini TÜRK-İŞ’e cevap veren Ekonomi Bakanının 'İstemenin sonu yok. Ekonominin realitelerini unutmamak lazım' sözlerini hatırlatan Kızılyer, “Reklama gelince hem hükümet hem patronlar ekonominin ne kadar büyüdüğünü, kâr oranlarının kaç kat arttığını anlatırlar. Patronların uluslararası alanda rekabet gücünün zayıflamaması için maliyetlerin artmaması gerektiğini söyler ve işçilerden fedakarlık beklerler. Bu hikaye her sene tekrarlanıp durur. Sömürünün sonu yok." diye konuştu.

'PATRONLAR DAHA ÇOK KÂR ETSİN İSTİYORLAR'

Kızılyer sözlerini şöyle sürdürdü: "İş cinayetlerinde her yıl binlerce işçi hayatını kaybeder, binlercesi sakat kalır, binlercesi meslek hastalıklarına yakalanır ama gerekli önlemleri almaz ve gerekli denetimleri yapmazlar. Maliyetler artmasın da işçinin can güvenliği önemli değildir. İşsizlik çığ gibi büyümekte ve bizlerden kesilen paralarla oluşan işsizlik fonundan işçiler yeteri kadar faydalanamamaktadır. Fonda para vardır ama patronların maliyetini düşürmek için işçiden çok patronlara ödeme yapılır. Kiralık işçilik yasası çıkarılır ki işçiler köle gibi güvencesiz, hiçbir hakkı olmadan çalıştırılabilsin ve maliyetler düşsün. Kıdem tazminatları da fona devredilsin ki patronlar daha rahat işçi çıkarsın ve çıkarırken toplu para ödemesin, maliyetler artmasın. Patronlar daha çok kâr etsin demiyorlar da maliyetler düşsün diyorlar. Patronların gerçekliği demiyorlar da ekonominin realitesi diyorlar."
Bugünkü şartlarda asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerektiğini vurgulayan Kızılyer, insanca çalışmak ve yaşamak için tüm emekçileri mücadeleye çağırdıklarını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Bir eksik olmayacağız’ dediler, binlerce çoğaldılar

SONRAKİ HABER

Kadınlar, Kadıköy'den Meclise seslendi: Önergeyi geri çekin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...