20 Kasım 2016 00:42

Kara Kutu’dan cinayet türküleri

Kara Kutu, Nick Cave’in albümü Murder Ballad’dan esinlenerek yazılan Murder Ballad ile programına yeni bir oyun ekledi.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU
İstanbul

Asmalı Mescit’in alternatif sahnelerinden biri olan ve istikrarlı yolculuklarına devam eden Kara Kutu, 2016-2017 oyun sezonuna, yönetmenliğini Egemen Sancak’ın üstlendiği, Erşan Özhim’in yazdığı Nick Cave’in albümü Murder Ballad’dan esinlenerek yazılan Murder Ballad ile programına yeni bir oyun ekledi.

Yerli bir yazar olması oyunu izleme isteğimi en heveslendiren durum oldu. Bununla birlikte, bir şarkıdan esinlenerek yazılan oyun olmasının ve bu oyunun cinayetlerinin kurbanlarının hep kadın olmasının, epey merak uyandırdığını söyleyebilirim. Dört öyküden oluşan ve sekiz karakterin sahnede hayat bulduğu oyunun kadrosu iki kişilik… Yaptıkları işe inanan  sahneledikleri öykülerle bütünleşen, rolden role geçen Selin Genç ve Mehmet Korhan Fırat,  aşk, şüphe, iletişimsizlik, cinayet konulu hikayelerle iki beden olarak sekiz ruhu sahneye taşıyorlar.

Murder Ballad oyunu, yaşamaya dair söylenecek onca söz ve sebep bulan insanoğlunun ters köşeden baktığında da yaşamamak veya yaşatmamak için de bir o kadar fazla neden bulabildiğini gösteriyor. Oyunun bir dikkat çeken yanı da karakterlerin hepsinin isimsiz olması… Sanki  “Birazdan gideceğim bu dünyadan, bir ismi meşgul etmeyeyim” demek istercesine isimsizler… Sevimsiz noktalanan ilişkiler, iletişimsizliğin cinayetleri var Murder Ballad’da…

SONUÇLARI ADAŞ OLAN HİKAYELER

Murder Ballad oyununda toplam dört karakter canlandıran Selin Genç, oynadığı karakterleri şöyle aktarıyor; “İlk karakterimiz  psikopat biri!.. Annesini yemiş ve hatta annesinin göğüslerini babasına yedirmiş ve oyunda da intihar etmek isteyen sevgilisiyle bütünleşmek istediği için onu da yemek isteyen bir kadın… Yaşam şeklini bu eylemlerin üzerine kurmuş, yaptığının iyi bir şey olduğunu düşünen, insan yeme işini ziyafete dönüştüren bir ruhla karşı karşıya kalınıyor. Karakterleri oluştururken en çok zorlandığım ‘Acaba olgun bir karakter mi yapsam?’ diye düşündüğüm ve çok büyük bir yanlış anlaşılmaya kurban giderek eşi tarafından öldürülen ikinci öyküdeki karakterim oldu. Bir başka karakterim olan ve en keyifle oynadığım , ses tınısıyla, saflığıyla, aşık olma biçimiyle üçüncü öyküdeki karakterim… Belki bu saflık çevremizde azalsa da böyle ruhlara sahip insanlar hâlâ var. Son öyküdeki karakterim ise; biten ilişkisinin ardından intihar eden bir kadını canlandırdığım, aşkı için kendince fedakarlık yapan biri...”

İLETİŞİMSİZLİK BAŞROLDE

Murder Ballad öyküleri, reel olaylardan yola çıkılarak gelişme gösteriyor. Öykülerden biri İstiklal’de yaşanmış bir çiftin intihar hikayesi…  Oyuncu Mehmet Korhan Fırat hayat verdiği karakterleri ve oyunun genel yapısını değerlendirirken, yaşanan acının amatörce altının çizilmemesini bir özellik olarak yaptıklarını dile getiriyor.

“Bizim karakterlerimizin yaptıkları şeyler, genelden soyutlanabilecek eylemler…Birini düşünün, bir insanı yiyor ve hatta bu annesi oluyor. Annesinin tadını babasının beğenmemesi konusu geçiyor. Kendi dünyalarına göre normal, genele göre ütopik bir durum. Bu kadar ütopik ve acı olayları yaşayıp, ajite etmeden oynadık ve özellikle “amatörce” altını çizmedik.

Benim ilk canlandırdığım karakter oyunda söylediği gibi hayattan artık keyif almayan, yapacağı bir şeyi kalmayan, akrabalık ve aile bağlarının ve ikili ilişkilerin, artık çok da fazla lezzet verebilecek detaylar olmadığına inanan, geleceğe dair boşlukları olan biri ve hatta gelecekte olabilecek şeylerin bile artık mutluluk veremeyeceğini düşünen bir adam…

Murder Ballad’da günümüz beyaz yakalı dediğimiz, ilgisiz, plaza çocuğu olan, eşi tarafından aldatıldığını düşünüp, üç gün boyunca evde o ruh haliyle  yaşamış ve sonunda da eve gelen karısını öldüren birini canlandırdığım gibi, tipolojig olarak zayıf insanları öldüren, öldürmeye ilk önce köpeğiyle başlayan, kuzenini öldürdükten sonra parçalayan bir ruha sahip başka bir alışılmışın dışında duran bir insanı da canlandırıyorum. Oyunun son öyküsündeki karakterim ise psikolojisinin iyi ve kötü olması ekonomik durumuna bağlı olan ve ilişkisini bitirmek isteyen, fakat karşısındakinin ruh halinden de çekinen biri… Bir ilişkinin içindeki standardı devam ettirememesi, onda o ilişkiyi bitirme isteği uyandırıyor ve ilişkisini noktalamak isterken kız arkadaşının eylemi üzerine intihar eden bir karakter…”

ÖNCEKİ HABER

Bu oyunda seyirci kalmak mümkün değil!

SONRAKİ HABER

Esenyalı’da kadınlar istismar yasasına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...