19 Kasım 2016 13:33

‘Şarkılarımız, sinemamız halkımızın hizmetinde olacaktır’

Kapısına mühür vurulan MKM, baskılara karşı kültürü halka ulaştırmaya devam edeceklerini söyledi.

Paylaş

Kapısına mühür vurularak kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Genim, “Kültür, sanat ve yaratımın önüne hiç kimse geçemez. Biz kültür sanat alanını örmeye devam edeceğiz. Şarkılarımız türkülerimiz, sinemamız halkımızın hizmetinde olacaktır” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından kapısına kilit vurulan 370 dernekten biri olan MKM, kurulduğu 27 Eylül 1991 yılından bu yana Kürt dili, kültür ve sanatını ayakta tutmaya çalıştı. Bir grup aydın, işçi ve öğrencinin yürüttüğü çalışmalarla İstanbul’da Apê Musa (Musa Anter) öncülüğünde temeli atılan MKM, Kürt kültür ve sanatını tanıtmada, yaymada önemli bir rol oynadı. Bugüne kadar müzik, tiyatro, sinema alanlarında birçok çalışma yapan MKM, Türkiye’nin birçok yerinde şubesi bulunan köklü bir kuruma dönüştü. Çalışanlarının gözaltına alındığı, tutuklandığı ve her dönemde birçok engelleme ile karşılaşan MKM’nin Adana, Mersin, İzmir, Antep’teki şubelerine mühür vurularak faaliyetleri durduruldu.

Kurumun sanatçılarından Genim, “Özgürlük hareketinin insanlığa vermiş olduğu mücadele ruhu bir şekilde yarattığı o yeni kültürü, yeni yaşamı Türkiye metropollerine beraberinde getirdiler” dedi.

‘MKM BİR MİLAT OLDU’

Metropollere göç eden Kürtlerin kendi kültürlerini, asimilasyon politikalarına karşı korumak istediklerini ve bunun için örgütlendiklerini ifade eden Genim, “İnsanlar MKM’ye gelirken kendi yaratımlarını bir şekilde sürdürmek istedi. Gelirken de bulundukları yerde örgütlenmeye çalıştılar. Bu anlamda ’90’lı yıllarda kurulan MKM, insanlar için bir milat oldu” dedi. Genim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türküsünü, şarkısını, söylencesini, mizahını oyununu birleştirip tekrar halka sundu. Bunun için de kültürel asimilasyona karşı oldukça büyük bir direnç gösterdi.”

‘HALK KÜLTÜR EVLERİNİ KORUMALI’

Dün de bugün de kapatmanın olduğunu ifade eden Genim, bugüne kadar hiçbir baskıcı yönetimin kültür sanat alanının önüne geçemediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Kültür, sanat ve yaratımın önüne hiç kimse geçemez. Biz kültür sanat alanını örmeye devam edeceğiz. Şarkılarımız türkülerimiz, sinemamız halkımızın hizmetinde olacaktır. Direneceğiz ve devam edeceğiz.” Genim, son olarak halkı kültür evlerine sahip çıkmaya çağırdı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Edebiyatın gücü zorbalığı hep yendi, yine yener...

SONRAKİ HABER

ODTÜ’lüler koleksiyonlarını sergiledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...