20 Kasım 2016 00:40

Kinci şiire geri dönüş!

Daha önce kinci ifadeler nedeniyle ders kitaplarından çıkarılan Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ şiirine yeniden kitaplarda yer verildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Arif Nihat Asya’nın “Sana benim gözümle bakmayanın / Mezarını kazacağım / Seni selamlamadan uçan kuşun / Yuvasını bozacağım” şeklinde kinci ifadeler barındıran ‘Bayrak’ şiiri dönemin milli eğitim bakanının ifadeleriyle ‘Öğrencilere iyiyi, güzeli, doğruyu göstermediği’ gerekçesiyle 2014’te, Ortaöğretim Türk Edebiyatı kitaplarından çıkarıldı. Yeniden savaş politikalarına dönülen bu günlerde ise aynı şiir için Milli Eğitim Bakanlığı ‘en güzel okuma yarışması’ başlattı. Okullarda düzenlenen yarışmalarda seçilen 3 öğrenci Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirilecek ve yarışmada dereceye girenler Adana’nın kurtuluş günü olan 5 Ocak’ta açıklanacak.

Silahların sustuğu ‘çözüm süreci’nde müfredattan kaldırılan şiirin, savaşın ve milliyetçiliğin yükseltildiği bir dönemde Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ile Adana Valiliği ortaklığında yapılan yarışmayla yeniden gündeme getirilmesi, ‘Bakanlık, öğrencilerin, eğitimin değil, hükümetin siyasal ihtiyaçlarına göre mi hareket ediyor” sorusunu akla getirdi. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Eğitim Sen Adana Şubesi Hukuk Sekreteri Mehmet Akarsubaşı, müzakere sürecinde demokrat görünmeye çalışan iktidarın bugün söylemlerini değiştirdiğini ifade etti. O dönemde Andımızın kaldırıldığını, kinci bir dili olan Bayrak şiiri ve benzerlerinin müfredattan çıkarıldığını söyleyen Akarsubaşı, “Bugün ise iktidarını devam ettirmek için ırkçı, gerici ve milliyetçi söylemlere sarılarak, milli eğitim müfredatını da kendi siyasal çıkarlarına uygun olarak değiştiriyorlar” dedi.

2014’TE TAMAMEN KALDIRILMIŞTI

Ömer Dinçer’in milli eğitim bakanı olduğu dönemde önce şiirin ‘Sana benim gözümle bakmayanın / Mezarını kazacağım / Seni selamlamadan uçan kuşun / Yuvasını bozacağım’ mısraları ders kitaplarından çıkarılmış, verilen soru önergesi üzerine Ömer Dinçer, “Bayrak” şiirinin bazı bölümlerini “iyiyi, güzeli, doğruyu” göstermediği gerekçesiyle kitaptan çıkarttığı belirlendi” diye cevap vermişti.  Şiir, 2014 yılında ise müfredattan tamamen kaldırıldı.

ÖNCEKİ HABER

Proje okulunda dini propaganda

SONRAKİ HABER

Bursalı kadınlar:Yasa geri çekilene kadar sokaklardayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...