20 Kasım 2016 00:37

Proje okulunda dini propaganda

‘Proje Okul’ Cağaloğlu Anadolu Lisesinde, Saadet Partisi’ne yakınlığıyla bilinen Anadolu Gençlik Derneği stant açtı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Bakanlık tarafından ‘proje okul’ statüsüne dahil edilen Cağaloğlu Anadolu Lisesinde, Saadet Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Siyer-i Nebi yarışması adı altında stant açtı. Anadolu Gençlik Derneği gibi İslamcı gençlik örgütlerinin okul binası içinde stant açmasına veliler ve eğitimciler ise tepkili.

Anadolu Gençlik Derneği tarafından ‘Liseli gençler efendimizin izinde’ adı altında düzenlenecek olan Siyer-i Nebi yarışması için Cağaloğlu Anadolu Lisesinde stant açıldı. Okul içinde açılan stantta yarışmaya ait broşür dağıtıldı ve yarışmanın tanıtımı yapıldı. Yapılacak olan yarışmada erkek öğrenciler ve kız öğrenciler ayrı sınıflarda sınava girecekler. Yarışmada ödüllendirmeler ise 2 aşamalı olacak. Erkek ve Kız öğrenciler ayrı ayrı 2 kategoride yarışacak. Birinci olan öğrenciye 6 tam altın, ikinci öğrenciye 5 tam altın, üçüncü öğrenciye ise 4 tam altın verilecek.

‘VAKIFLAR OKULLARDAN ELLERİNİ ÇEKSİN’

“Okullar eğitim öğretim yuvalarıdır, okullar iş yeri değildir, devlet dairesi değildir” diyen Cağaloğlu Anadolu Lisesi (ÇAL) Öğrenci Velisi Duygu Yalçıner, “Hiçbir dini vakıf sebebi ne olursa olsun çalışma yapamaz, yapmamalıdır. Biz çocuklarımızı okullara elleri kalem tutsun, bilimde, sanatta yetkin kadın ve erkekler olsun diye gönderiyoruz. Hiçbir dini vakfın okullarda yaptıkları çalışmanın figürü olsun diye göndermiyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. Din dersinin okullarda öğrencilere verildiğini söyleyen Yalçıner, “Bu vakıfların duyurdukları dini yarışmalar din dersinde de duyurulabilir, o zaman ne yapmaya çalışıyorlar? Bu ülkede dini vakıflarla ilgili olumlu bir şey duydunuz mu? Yarın bir gün Anadolu Gençlik Derneğinin olumsuz bir şeyini duyarsak ne olacak” dedi. Siyasi bir partinin desteklediği vakıf olduğunun ve din üzerinden siyasi propaganda yapıldığının altını çizen Yalçıner, “Kızlarımız oğullarımız okullarda bilimsel eğitim alsın, bilimsel eğitim alsın ki bu ülkenin en iyi doktorları, mühendisleri, bilim kadınları, bilim adamları olsun, biz bunun için gönderiyoruz çocuklarımızı okula. Vakıflar okullardan ellerini çeksin” diye konuştu.

‘VELİLER OLARAK KAYGI İÇİNDEYİZ’

CAL Öğrenci Velisi Adnan Marangoz ise, “Anadolu Gençlik Derneğinin,  Cağaloğlu Anadolu Lisesinde stant açıyor olması genel olarak bu türden gerici vakıf ve derneklerin MEB ile protokol yapıp okullarımıza girdiğinin göstergesidir. Fakat bizim okulumuzun da içinde bulunduğu proje okulları, bilindiği gibi laiklik karşıtı uygulamalara öğrenci ve veli eylemleriyle tepki vererek bu konudaki duyarlılıkları bilinen okullardır. Tam da bu günlerde, AKP’ye yakınlığı ile bilinen gerici bir gençlik derneğinin okulumuzda stant açması kelimenin tam anlamıyla bir kışkırtmadır. Her taşın altında provokasyon arayanlar buraya bakmalıdır”dedi.  Siyasal çağırışım yapan materyallerin okullara sokulmasının suç sayıldığı ortamda bu tür vakıfların ‘izinli’ stant açmasına tepki gösteren Marangoz, “Eğer sesimizi çıkarmazsak, okullarımızın kapısını bu vakıflara açık tutarsak daha sonra olacakları tahmin etmek hiç de zor değildir.” diye konuştu.  ‘Projeniz değiliz’ velilerinin Cağaloğlu Anadolu Lisesinde 224 oy alarak okul aile birliği seçimini kazandıklarını belirten Marangoz, “ Böyle bir okulda bunun yapılıyor olması ‘Çoğunluk olduğunuza güvenmeyin, biz istersek sizi ezeriz’ mesajı içermektedir. İçinden geçtiğimiz dönemin antidemokratik ruhuna son derecede uyan bu olay hafife alınmamalı, demokratik kamuoyu gereken demokratik tepkiyi güçlü biçimde vermelidir. Çocuklarımız, demokrasimiz ve memleketimiz için veliler olarak kaygı içindeyiz”  diyerek endişesini dile getirdi.

‘BİLİMSEL, LAİK, DEMOKRATİK EĞİTİMİ SAVUNACAĞIZ'

Son dönemlerde okullarda dinselleştirme ve gericileştirme politikalarının hızlandırıldığını dile getiren Eğitim Sen 8 No’lu Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Turgut da, “Okullarda hem mekanlar hem de faaliyetler dinsel faaliyet yürüten vakıflara tahsis ediliyor. Bu tür faaliyetlerin okullarda sürdürülmesi, hem laiklik ilkesine hem de demokratik, bilimsel eğitim ilkelerine aykırı bir durum. Yeni bir insan tipi yaratmak istiyorlar. Bütün kanallarla bunu zorluyorlar, bu insan tipini yaratmak için. Özellikle liselerdeki öğrencileri dönüştürmek istiyorlar. Buna dönük faaliyetlerini sürdürüyorlar. Biz de bilimsel, laik, demokratik eğitimi savunmaya devam ediyoruz. Bir an önce bu uygulamaları durdurmalarını talep ediyoruz. Bu vakıfların okullardaki faaliyetlerine son verilmeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çocuk hakları mültecilere değmiyor

SONRAKİ HABER

Kinci şiire geri dönüş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...