19 Kasım 2016 11:51

Hamzaoğlu: Kocaeli kirliliklere doymuş durumda

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi ‘Cumartesi Söyleşileri’nin ilkini Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile gerçekleştirdi.

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi ‘Cumartesi Söyleşileri’nin ilkini Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile gerçekleştirdi.

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nden Onur Hamzaoğlu, “Bilim İnsanının Toplumsal Sorumluluğu: Kocaeli ve Dilovası Örneği” isimli sunumunu MMO Kocaeli Şubesi’nde anlattı. TMMOB Makina Mühendisleri Kocaeli Şube Başkanı Ünal Özmural söyleşi öncesinde, bu etkinliği anlamlı bulduklarını belirterek, “Onur Hocanın bu sunumu bizim için o yüzden çok değerli” diye konuştu.

'KİRLİLİĞE DOYDUK'

Kocaeli’nin son dönem gündeminde olan katı atık tesisinin durumuna dair ifadelerle sunumuna başlayan Onur Hamzaoğlu, “Katı atık tesisinin yeri belli değil, ne yakacağı belli değil. Bunu yetkililerin açıklaması lazım. Kocaeli havası, toprağı ve suyuyla kirliliklere doymuş durumdadır” diye konuştu.  Türkiye’de 66 adet kömürlü termik santral olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, “Doğaya ve insana en az zararlı olan enerjiyi kullanalım diyoruz ama bu yeterli mi? Bizim kentimizde 3 tane potalarında ham çelik üreten fabrika var. Dünya demir çelik eritmek için elektrikli ark ocakları kullanmaktan vazgeçiyor, Türkiye’de ise bunun artışını görüyoruz” dedi.

Dilovası araştırmalarına değinen Hamzaoğlu, sorunun sadece Dilovası ile sınırlı olmadığını da vurguladı. O dönem Mecliste araştırma komisyonunun da kurulduğunu aktaran Hamzaoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSO) 2004 verilerine göre dünyada kansere bağlı ölüm oranı yüzde 12, Türkiye’de de yüzde 12 ama bu oran Dilovası’nda yüzde 32. Sorun Dilovası ile sınırlı değil, çünkü Kocaeli’de her 100 ölümden 19’u kanserden olmuştu yine o dönem. O dönem Mecliste araştırma komisyonu kuruldu. Bu komisyon Dilovası’nda sanayiye dair ‘kapasite artışı engellenmeli, arıtma tesisleri kurulmalı, izlem ve denetim düzenlenmeli’ dedi. Ama uygulanmadı” ifadelerini kullandı.

'DÜNYAYA VE İNSANA RAĞMEN SANAYİLEŞME'

Araştırma komisyonun ardından da çalışmalarını bitirmediklerini dile getiren Hamzaoğlu, “Sonra biz Dilovası ile Kandıra ilçelerini karşılaştıralım dedik. O dönem ölçümleri TÜBİTAK yaptı. Her iki ilçede de hava kirli, ancak Dilovası’nda bu oran daha yüksek. Anne sütünde ve bebeklerin ilk dışkısında çıkan kanserojen madde iki ilçede de vardı ama yine bu oran Dilovası’nda çok daha yüksekti. Biz bunun nedenini dünyaya ve insana rağmen sanayileşmenin sonucu değerlendirdik” dedi.

TMMOB MMO Kocaeli Şubesinin Cumartesi Söyleşilerinin bu yıl ilk oturumuna katılan Hamzaoğlu’nun sunumuna EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, ÖDP İl Başkanı Osman Bahçeci, Eğitim-Sen yöneticileri ve TMMOB üyeleri katıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maden cinayetlerinin sebebi taşeron ve özelleştirme

SONRAKİ HABER

Kitap fuarında evrimsel adaptasyon konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...