19 Kasım 2016 11:27

‘OHAL bir yönetim biçimi değildir’

Ankara Barosu ve Türk Hukuk Kurumu, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin ele aldığı bir panel düzenledi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara Barosu ve Türk Hukuk Kurumu, baro eğitim merkezinde panel düzenledi. Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ve KHK’lerin ele alındığı panelde “OHAL büyük krizleri çözme enstrümanıdır, bir yönetim biçimi değil” denildi. Panele akademisyenler ve üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Panelin moderatörlüğünü Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran yaptı. Konuşmacılar ise Ankara Üniversitesi Anayasa Hukuk Ana Bilim Dalından Prof. Dr Levent Gönenç, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Devrim Güngör ve Ankara Barosundan Avukat Memduh Tekelioğlu’ydu.

ANAYASA MAHKEMESİ ‘DENETLEMEM’ DİYOR

Prof. Dr. Levent Gönenç, “OHAL hukuk dışı bir rejim değildir. Ancak siz bunu bir hukuk düzeni olduğunu söylüyorsanız denetim yapmak zorundasınız. Aksi takdirde OHAL, anayasa içinde hukuksuz bir düzene dönüşebilir” dedi. Anayasa’nın OHAL KHK’lerinin Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesini yasakladığını belirten Gönenç, “Ancak yine de Anayasa Mahkemesi olağan kanunlarda OHAL KHK’si ile değişiklik yapılamayacağını söylüyor. Örneğin; belediyelere kayyım atanması torba yasadan çıkarıldı ama KHK ile geldi. Yine rektörlük seçimleri ile ilgili çıkarılmak istenen yasa Anayasa Mahkemesinden geri dönmüştü. Ancak bugün Anayasa Mahkemesi artık denetleyemem diyor. OHAL büyük krizleri çözme enstrümanıdır, bir yönetim biçimi değil” diye konuştu.

Doç. Dr. Devrim Güngör, bugün Türkiye’nin fiili ve sorunlu bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade etti. OHAL ile yasalarda kalıcı hiçbir değişiklik yapılamayacağını belirten Güngör, OHAL ile yeni suç ve ceza yaratılmasının da mümkün olduğunu ama bunun OHAL sonrasında devam etmemesi gerektiğini söyledi. OHAL sürecindeki tedbirlerin darbe girişimi ile doğrudan bir bağı olmadığını dile getiren Güngör, “Bu düzenlemelerin ortak noktası savunma hakkını ciddi anlamda kısıtlıyor” dedi.

‘AYM OLMAYAN TEDBİR TALEBİMİZİ REDDETTİ’

Hakan Canduran ise 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) için yaptıkları bireysel başvuruya birkaç gün sonra Anayasa Mahkemesinden tedbir talebinin reddedildiğine ilişkin bir tebligat geldiğini belirterek, “Tebligat geldi; ‘Tedbir talebiniz yerinde görülmediğinden reddedilmiştir’ diye. Ama bizim bir tedbir talebimiz yoktu. Ne yazık ki bu başvurumuzdan bir sonuç gelmeyeceğini biz biliyoruz. 1991 yılındaki içtihatlarının tamamen aksine, Anayasa’nın 148. maddesi bize bu yetkiyi vermiyor diye ellerini taşın altına sokmaktan ne yazık ki uzak durmaya özen gösteriyorlar” dedi. Canduran, söz konusu KHK’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklarını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta dayanışmaya engel

SONRAKİ HABER

Bursalılardan ulaşım zammına tepki!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...