19 Kasım 2016 10:23

KESK'li kadınlar: İstismar, tartışma konusu değil suçtur

KESK Gaziantep Şubeler Platformu, cinsel istismar önergesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Paylaş

KESK Gaziantep Şubeler Platformu, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin Meclis’e sunulan önergeye dair basın açıklaması yaptı. KESK’li kadınların açıklamasında, “AKP hükümeti, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hale getiriyor” denildi.

Eğitim Sen Antep Şubesi’nde yapılan basın açıklamasını Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Özlem Yüksel okudu. Yüksel, “4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacak” dediği önergenin sunulduğu esnada Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı adli yıl istatistiklerine göre çocuk istismarında ortaya çıkan tabloya dikkat çekti: “Bir yılda adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar sayısı 16 bin 957 oldu. Yargıya taşınan istismar vakalarından 13 bin 968 mahkûmiyet kararı çıktı.”

‘ARTAN İSTİSMAR HABERLERİ TESADÜF DEĞİL’

“Türkiye bu düzenlemeyi hayata geçirdiği anda çocuk cinsel eylemlilik rıza yaşında dünyanın en düşük yaşını belirlemiş olan tek ülke olacaktır” diyen Yüksel açıklamayı şu sözlerle sürdürdü: “Türkiye’de çocuk istismarı sistematik ve yaygın olarak işleniyor. Çocuk yaşta evlilikler, cinsel istismarın sürekli hale getirilmiş biçimidir. AKP hükümeti, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hale getiriyor. AKP'nin cinsel istismara uğrayan çocukları evlendirip tecavüzcüyü kurtarma planının gece yarısı meclise getirilmesi yetmemiş gibi Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamada, ‘Tecavüzcüleri kesinlikle kapsamıyor, ancak Çocuklarla evlenenlere uygulanacak’ demesi niyeti apaçık ortaya koymuştur.” Son yıllarda artan istismar haberlerinin de tesadüf olmadığını söyleyen Yüksel, “AKP zihniyetine göre çocuk tanımı diğer pek çok konuda olduğu gibi evrensel ve bilimsel tanımlamalardan ziyade dinsel referanslar veri alınarak yapılmaktadır” dedi ve artan istismar haberlerinin bu zihniyetin bir ürünü olduğunu belirtti.

“Siyasal iktidarın Pozantı cezaevi, Ensar Vakfı, İzmir, Gerger başta olmak üzere ülkede yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye yönelik açıklamaları, cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açmaktadır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada “Biz KESK’ li kadınlar olarak, çocuk istismarını, taciz ve tecavüzü meşrulaştıran yasalarınıza, eril söylem ve politikalarınıza karşı, her türlü tahakkümden arınmış, eşit ve özgür bir yaşam için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.  (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar 25 Kasım’a çağrı yaptı

SONRAKİ HABER

'FETÖ'den tutuklanan öğretmen cezaevinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...