19 Kasım 2016 10:01

HDP: Siirt’te göz göre göre iş cinayeti!

HDP, 5 madencinin hayatını kaybettiği, 11 mültecinin de toprak altında kaldığı maden katliamına ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Siirt Şirvan’da 5 madencinin hayatını kaybettiği, 11 madencinin de hala toprak altından çıkarılmayı beklediği maden faciasına ilişkin HDP’den yazılı açıklama geldi.

AKP’nin emekçi düşmanı politikaları ile gerekli denetimlerin yapılmaması ve yandaş şirketin açgözlülüğü, kar etme hırsı nedeniyle madencilerin hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada “Halen göçük altında olan 11 işçi kardeşimize ulaşılması için çalışmalar derhal hızlandırılmalıdır” çağrısı yapıldı.

2016 yılında en az bin 600 işçi, emekçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada “Yaşananlara ‘fıtrat’, ‘kader’ veya ‘kaza’ gibi isimler vermek mümkün değil. Soma, Ermenek ve Şırnak madenlerinde yaşanan katliamların acısı henüz tazeyken, şimdi de Şirvan'daki ölümlerle sarsıldık. Para kazanmayı her şeyin üstünde gören, işçi sağlığı ve iş güvenliğini sadece maliyet unsuru olarak değerlendiren ekonomik anlayış ve onların iktidardaki temsilcileri bu cinayeti de el birliğiyle işlemiştir. AKP Hükümeti yandaşı olan bu şirket sabıkalıdır. 2011 yılında yine aynı şirketin işlettiği Maraş Elbistan kömür sahasında da 11 maden işçisinin katledildiği, göçük altından çıkarılamayan 9 işçinin üzerine beton dökülerek mezar haline getirilen alanda kaldığı bir iş cinayeti yaşanmıştı. Aradan geçen sürede ne AKP ne de AKP yanlısı medya faaliyetleriyle bilinen bu sermaye grubu emekçi düşmanı, insan hayatını hiçe sayan, hırs ve talan politikalarından vazgeçmemiştir. Nitekim 2016 yılında çıkarılan “Kölelik Sistemi Yasası” işçi-emekçi düşmanı politikaların en net ifadesi olmuştur” denildi.

Maden katliamlarını engellemek için taşeron ve güvencesiz çalıştırmanın yasaklanmasını isteyen HDP, “Madenler kamu tarafından işletilmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği denetimleri işçilerin ve sendikaların da katılımıyla ciddiyetle yürütülmeli, hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’daki eylemde gözaltına alınan 12 kadın serbest

SONRAKİ HABER

‘Derneklerimizi sessiz kalalım diye mi mühürlediniz?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...