19 Kasım 2016 09:28

CHP ön raporu: Çatlaklar bildirildi ama önlem alınmadı

Siirt Şirvan'daki maden sahasında şev kayması tehlikesi bilinmesine rağmen patlayıcı kullanılmış.

Paylaş

CHP'nin Şirvan'da gerçekleşen madenci cinayetiyle ilgili hazırladığı ön inceleme raporuna göre madendeki şev kayması, faciadan bir gün önce bölgeye aşırı yağmur yağmasına rağmen madende patlayıcı kullanılmasıyla oluştu. Madenci ailelerinin aktarımına göre ise şev kaymasının gerçekleştiği madende 80 cm büyüklüğünde çatlaklar vardı. Çatlaklar yetkililere bildirilmesine karşın önlem alınmadı.

Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik'in Şirvan'daki maden sahasında yaşanan facia sonrası bölgeye giden CHP İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İnceleme ve İzleme Komisyonu kazayla ilgili ön rapor hazırladı. Rapora göre madende işçileri toprak altında bırakan şev kayması, aşırı yağış bilinmesine rağmen maden şirketinin patlayıcı kullanmaya devam etmesi sonucu oluştu. Raporda bu tespit şöyle yer aldı: “Yetkililerin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz hafta bölgede aşırı yağışlar olmuştur. Yine bir gün önce de bölgede yağış meydana gelmiştir. Kazanın meydana geldiği gün, heyelanın meydana geldiği alanda patlayıcı kullanılmıştır.”

UZMANLAR: PATLAMA TETİKLEDİ

CHP heyetinin oluşturduğu raporda, uzmanların “işyerindeki üretimin aşırı kar elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı, toprağın aşırı yağış sonrası suya doyarak yumuşamasının ve işyerinde patlayıcı kullanılması ile heyelanın tetiklendiği ve bu şekilde heyelanın meydana gelmiş” görüşüne yer verildi. CHP heyeti ise uzaman görüşünü destekleyecek, düşüncede olduklarını raporda “Aşırı kar elde etmek amacıyla iş güvenliğini riske edip, heyelana yönelik belirtilerin çıkmasına rağmen gerekli tedbirleri almamaları ve aşırı yağış almış toprak olmasına rağmen patlayıcı kullanılması sonucu gerçekleştiği düşünülmektedir”  diye beyan etti.

Madenci aileleriyle görüşmelerini de rapora yansıtan CHP heyeti, ailelerin “Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin işyeri yetkililerine bildirildiğini, ancak bir önlem alınmadı” sözlerini aktardılar.

TAŞERONU DÖRTLEMİŞ

Devletin ETİ işletmelerine aitken özelleştirme sonucu Ciner Holding’e bağlı Park Elektrik tarafından satın alınan maden, 2004 yılında işletilmeye başlanmıştı. Şirket yetkililerinin CHP heyetine aktardığı bilgiye göre, şu anda işletmede alt işveren işçileri ile birlikte 1080 kişi çalışıyor. İşletmede 4 adet alt işveren (taşeron) faaliyet gösteriyor.  Bu çalışanlardan 436’sı Park Enerjinin asıl işçisi, 644 işçi alt işverenlerin işçisi. İş cinayetine maruz kalan işçiler, alt işveren (taşeron) Antlar Ltd.Şti.’nin işçileri. Kazanın meydana geldiği vardiyada toplamda 113 işçi çalışıyordu. Taşeron Antlar Ltd.Şti.nin ise 21 işçisi söz konusu vardiyada çalışmaktaydı. Aynı işyerinde 25 Temmuz'da da heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu kazada altı kamyon ile iki iş makinesi göçük altında kalmıştı.

'AKP İŞÇİYİ İNSAN GÖRMÜYOR'

AKP iktidara geldiği 2002 yılından 31 Ekim 2016 tarihine kadar 18 bin 67 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 73 bin 500 işçi ise iş göremez hale geldi. 2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı 1596.  Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, Dünya üçüncüsü durumunda. Madencilik sektörü, toplu iş cinayetlerinin yaşandığı ve inşaat iş kolundan sonra ülkemizde en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği ikinci sektör. CHP heyetinin görüşüne göre bu tablonun sebebi, “AKP iktidarının işçiyi yaşamından ve vücut bütünlüğünden sorumlu olduğu bir insan gibi görmemesi”. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş'tan polis fotoğraflı anımsatma

SONRAKİ HABER

TÜSİAD: Çocuğu koruyan anlayıştan taviz verilmemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...