19 Kasım 2016 07:47

Kadınlar için gece uygulamasına 'cinsiyetçilik' eleştirisi!

İETT saat 22.00’dan itibaren kadın yolcuları yol üzerinde istedikleri yerde indiriyor. Uygulamaya dönük kadınlardan ‘cinsiyetçilik’ eleştirisi geldi.

Paylaş

İETT'nin kadın yolcuların saat 22.00'den sonra güzergah üzerinde, durak dışında istediği noktada inmesi uygulaması dün akşamdan itibaren tüm hatlarda başladı. Uygulama kapsamında şoförler, kadınları istedikleri en yakın noktada durarak indirdi. Uygulamaya ilişkin kadınlardan ise farklı tepkiler geldi.

Kadıköy Esatpaşa Hattında çalışan 10E nolu İETT otobüsünde yolculuk yapan bir kadın yolcu ise “Böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulması aslında rahatsız edici. Kadını korumaya yönelik böyle bir uygulama yapılacağına, erkekleri bilinçlendirmeye yönelik bir uygulama yapılsa daha iyi olur” dedi.

‘CİNSİYETÇİ BİR UYGULAMA’

İETT 'nin 35/C Taksim-Kocamustafapaşa otobüsüne binen Göksu Bulut, “Uygulama aslında güzel, ama biraz düşündüğümüz zaman, çok cinsiyetçi bir uygulama. Saat, 22:00'den sonra erkeklerin kadınlara bir şey yapabilme hakkının olduğu mesajını veriyor. Kadınların evine yakın bırakılması yerine, erkeklerin eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘KORKARAK GİDİYORDUK’

Kadın yolculardan Çisem Tenekecioğlu ise “Çok iyi yaptılar. Sağolsunlar, biz de korkarak geçiyoruz. Çoğu yerde de ışık yok lamba takmamışlar, bayağı iyi oldu. Biz evimize yakın bir noktada Cerrahpaşa'da ineceğiz” dedi.

‘BİR YERE GİDERKEN TEDİRGİN OLUYORUZ’

Gaye Bulut adlı bir başka kadın yolcu da “Akşam 22.00'den sonra zaten istanbul'da kadın olarak bir yerden bir yere giderken epey tedirgin oluyoruz, zorluk çekiyoruz. Bunu önlemek istemiş olmaları güzel ama çok cinsiyetçi olmuş. Ben bu uygulamanın doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.

‘BELEDİYE KURALLARI KİŞİLERE GÖRE OLMAMALI’

Yılmaz Yorulmaz adlı bir erkek yolcu ise, “Böyle bir uygulamayı istemem. Cinsiyetçi yaklaşımlar böyle pozitif ayrımcılıklarla da olsa bir belediyenin kurallarını değiştirmemeli. Belediye kuralları kişilere göre değil, topluma göre hazırlanmalı” dedi. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Siirt'teki madende 5. işçinin cansız bedenine ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Tuzla Sulak Alanı'nda kirlilik ve kaçak avlanma tehlikesi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa