19 Kasım 2016 07:38

Schneider’de eylemler artarak sürecek

Schneider işçilerinin vardiya giriş çıkışlarında, fabrika bahçesinde yaptıkları yürüyüş ve açıklamalar sürüyor.

Paylaş

Schneider işçilerinin vardiya giriş çıkışlarında, fabrika bahçesinde yaptıkları yürüyüş ve açıklamalar sürüyor.

Dün vardiya çıkışı yapılan eyleme Manisa Schneider ile Birleşik Metal İş İzmir Şubesi’nin örgütlü olduğu fabrikalardan temsilciler de katıldı. “EMİS dayatmalarına hayır”, “İnsanca yaşam insanca ücret” pankartlarının açıldığı eylemde konuşan Manisa Schneider Temsilcisi Onur Can, MESS’in bile cesaret edip taslaklara koyamadığı tekliflerle karşı karşıya olduklarını belirtti.

EMİS’in, kamuoyuna yaptığı açıklamada, asgari ücretin yüzde 45 üzerinde ücret verildiğini söylediğini belirten Can, “Burada asgari ücretin yüzde 45 üzerinde alan var mı? 10 yıllık arkadaşım neredeyse asgari ücrete çalışmıyor mu? Bunları her platformda dile getirmemize rağmen EMİS hâlâ bizimle dalga geçercesine kamuoyunu yanıltıyor” dedi.

‘BUNUN SONU GREVDİR’

Tüm fabrikalardaki sınıf kardeşleriyle birlikte gereken cevabı verdiklerini ifade eden Can, “Buradan ilan ediyoruz, bunun sonucu 1,5-2 ay sonra grevdir. Grevde de gereken cevabı vereceğiz. ‘MESS’i dağıttık sıra EMİS’te sloganından rahatsız oluyorlarmış. Onları ne kadar rahatsız edersek o kadar başarılı sayılırız” dedi.  

Bunun üzerine işçiler hep bir ağızdan bu sloganı attı.

Eylemde konuşan Şube Başkanı Ali Çeltek de, resmi arabulucu toplantısının 28 Kasım’da yapılacağını belirtti. Uyuşmazlık sonrası işveren sendikası EMİS’ten herhangi bir teklif ya da görüşme talebi gelmediğini dile getiren Çeltek, işverenin idari maddelerde bile ayak dirediğini, kazanılmış haklara göz diktiğini söyledi. Kazanılmış haklardan bir adım geriye gitmeyeceklerinin açık olduğunu belirten Çeltek, “EMİS, metal işçilerinin insan onuruna yakışır yaşama ve çalışma koşullarına yönelik taleplerini yok saymaya devam ettikçe metal işçilerinin mücadelesi de ona göre artarak sürecektir” dedi.

EMİS’in ücret teklifinin metal işçilerinin yine sefalet koşullarında çalışması anlamına geldiğini belirten Çeltek, “Çalışma sürelerinin kısaltılmasını, ağır çalışma koşullarının hafifletilmesini, çalışma ortamının sağlıklı hale getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Adım adım greve gittiklerini söyleyen Çeltek, seslerinin her geçen gün artacağını, sermayenin dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 2 İsveçli gazeteci gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Siirt'teki madende 5. işçinin cansız bedenine ulaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...