19 Kasım 2016 00:46

Envitec işçisine şimdi de ‘TİS’ten vazgeç’ baskısı

Envitec işçisine önce sendikaları Hizmet-İş, şimdi de patron baskı yapıyor.

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

İskenderun, Arsuz, Dörtyol ve Erzin Belediyelerinde Envitec isimli taşeron firma bünyesinde çalışan temizlik işçileri üzerindeki baskı bu kadar da olmaz dedirtti. Sözleşmeleri üyeleri oldukları Hizmet-İş’in yönlendirmesiyle Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan işçilere, şimdi de patron tarafından sözleşmeden doğan alacaklarından vazgeçme baskısı yapılıyor.

Hizmet-İş ile Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan 400 temizlik işçisi adına geçtiğimiz günlerde ikinci TİS imzalanmıştı. İlk TİS gibi ikinci sözleşmede de sendikanın teşvik etmesiyle greve hayır oyu kullanılmış ve sözleşme Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanmıştı. YHK’nin bağıtladığı sözleşmeyle işçi ücretlerine ilk yıl yüzde 4, ikinci yıl için de yüzde 4 zam yapılmıştı. Sözleşmeyle ücret zammı dışında, sosyal haklarda bazı iyileştirmeler ve yılda 1 ikramiye alınmıştı. Sözleşmeye göre işçilere 2016’nın ocak ayından bu yana geriye dönük sözleşme farklarının da ödenmesi gerekiyordu.

İFLAS TEHDİDİ

Ancak Envitec firmasında Sahibi Lübnanlı Rammy Sarkis, yüzde 4’e bile razı olmadı. Saksis’in talimatıyla işçilere sözleşmeden vazgeçmeleri için baskı yapılmaya başlandı.

Eskiden işyerinde çavuşların da sendikalı olduğunu şimdi çavuşların sendikasız ve tamamen işvereni kolladığını ifade eden işçiler, “Çavuşlar sürekli bizim üzerimizde baskı kuruyor. Hakkımızda yerli yersiz tutanak tutuyor. En son bizi tek tek çağırıp işyerinin zarar ettiğini, perşembe gününe kadar işçilere şirketin müsaade verdiğini söylediler. Çavuşların, bizden istediği Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanan sözleşmeden doğan haklarımızdan vazgeçmemiz. Aksi taktirde şirketin iflasını isteyip kapatacaklarmış. Bizim de bütün alacaklarımız ölecekmiş. Biz böyle bir dayatmayı kabul etmeyeceğiz. Ölümü gösterip hastalığa razı etmek istiyorlar” dedi.

Ücretlerinin yıllardır düzensiz ve geç ödendiğini, normalde ayın 1’i ile 5’i arasında ödenmesi gereken son ücretin kasım ayının sonuna gelinmesine rağmen verilmediğini anlatan işçiler, sendikanın ve işçilerin şikayeti üzerine Çalışma Bakanlığından müfettişin geldiğini, patronun da işçiler üzerinde baskıyı artırdığını anlattı.

ÖNCEKİ HABER

‘Sendikamızın daha aktif olmasını istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...