19 Kasım 2016 00:46

2.4 milyar insanın temiz tuvalete erişimi yok

19 Kasım Dünya Tuvalet Günü: 2.4 milyar insan temiz ve güvenli tuvalete erişemiyor, 1 milyar insan tuvalet ihtiyacını açık alanlarda gideriyor.

Paylaş

19 Kasım, Dünya Tuvalet Örgütünün girişimi ve Birleşmiş Milletler’in resmi olarak tanıması sonucu Dünya Tuvalet Günü olarak kabul ediliyor. Böyle bir gün var çünkü dünyada 2.4 milyar insan temiz ve güvenli tuvalete erişemiyor ve 1 milyar insan da tuvalet ihtiyaçlarını hâlâ açık alanlarda gideriyor.  

Tuvaletler, hâlâ, dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insan için lüks sayılıyor. Birleşmiş Milletlerin açıklamalarına göre 2,4 milyarı aşkın insan, tuvalet ihtiyacını yeterli şartlarda gideremiyor. Bu durumdan ise en çok taşrada ve şehirlerin gecekondu bölgelerinde yaşayanlar etkileniyor. Çoğu, tuvalet ihtiyacını gerekli kanalizasyon tesisatının olmadığı açık alanlarda gidermek zorunda kalıyor.

FARKINDALIK YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR

19 Kasım Dünya Tuvalet Günü ile, tüm dünyada tuvaletten kaynaklı sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması hedefleniyor. Yetersiz hijyen ve fiziki şartlara sahip olan tuvaletler; salgın hastalıklara ve ölümlere yol açarken, bunların yanı sıra güvensiz fiziksel koşullar nedeniyle psikolojik sorunlardan, cinsel istismar ve saldırılara kadar birçok olumsuz toplumsal etki ortaya çıkıyor.

2 MİLYON KİŞİ ENFEKSİYON KAPARAK ÖLÜYOR

Bugün 7 milyar nüfuslu dünyada 2.4 milyar insan tuvalet ihtiyacını oldukça yetersiz hijyen ve fiziki şartlara sahip koşullarda , 1 milyar insan ise tamamen açık alanlarda karşılıyor. Hijyensiz ortamlarda enfeksiyon kaparak ölen insan sayısı ise yılda 2 milyonu buluyor.

Bir çok kuruluş, tüm dünyada tuvalet hijyeni sorununa dikkat çekmek ve çözümler üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Milyonlarca insanın koşulları iyileştirilmiş tuvaletlere erişebilmesi ve hijyen konusundaki bilincin artması için dünyanın her yerinde ve Türkiye’de de bir çok çalışma yürütülüyor.

KANALİZASYON SİSTEMİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Günümüzde birçok insanın gerekli tuvalet tesisatına ulaşımının kısıtlı olmasının dışında, var olan çoğu tuvalet ve kanalizasyon sistemi ihtiyacı karşılamıyor. Dünyadaki birçok bölgede, foseptik ve kanalizasyon atıkları arıtılmadan temiz sulara karışıyor. Tahminlere göre, gelişmekte olan ülkelerde görülen hastalıkların yüzde 80’i içme sularının kirlenmesiyle alakalı. Hijyen eksikliği ve kirlenmiş içme suları kaynaklı hastalıklar günde yaklaşık -çoğu 5 yaşın altında olan- 5 bin çocuğun hayatını alıyor. Bu gibi durumlarda, normal ishal bile ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

TUVALETİN TARİHİ

Günümüzde dünyadaki birçok bölge için bir refah göstergesi olan tuvaletlerin tarihi ise oldukça eskiye dayanıyor. Bugün Pakistan’ın bulunduğu bölgede, İÖ 3000 yıllarında, bünyesinde su sarnıçları bulunan klozet mekanizmalarının kullanıldığı biliniyor. Mezopotamya’da ise İÖ 2300 yıllarında akarsuların üzerine kurulu tuvalet sistemleri vardı. İÖ 300’lerde, altında atıkların biriktirilip daha sonra atıldığı kapların bulunduğu taş klozetler, hem Eski Yunan hem Eski Mısır medeniyetlerinde kullanılıyordu. Çin’de İS 5. yüzyıldan bu yana tuvalet kağıdı üretiliyor. 1871 yılında Berlin’deki evlerin yüzde 9’unun tuvaletinde sifon sistemi vardı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa futbolunda dev randevular

SONRAKİ HABER

Bodrumlu kadınlardan çocuk istismarında cezasızlığa tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...