18 Kasım 2016 16:12

Eğitim Sen AKP’nin tasarısına tepki gösterdi

Eğitim Sen: Çocuk istismarlarında ‘rızası var’ zihniyeti her yerde!

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

AKP tarafından 18 yaş altı çocuklara cinsel istismarda evlilik şartı ile cezanın ertelenmesini öngören yasa tasarısına ve AKP yetkililerinin konuyla ilgili söylemlerine tepkiler devam ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Eğitim Sen Adana Şubesi Kadın Sekreteri Şükran Kablan Yeşil, cinsel istismar suçlarının yüzde 46’sının çocuklara karşı işlenmiş suçlar olduğunu belirterek 4+4+4 eğitim sistemi ile çocuk evliliklerinin arttırıldığını, şimdi de yasa ile binlerce tecavüzcünün dışarı çıkacağını ifade etti.

Resmi evliliklerin 1/5’ini 18 yaş altı evliliklerin oluşturduğuna dikkat çeken Kablan, Eğitim Sen olarak karşı çıktıkları 4+4+4 eğitim sistemi ile ilk 4 yıl içindeki çocuklardan 36 bininin hiç bir örgün eğitime ulaşamadığını, çocuk evliliklerinde artış olduğunu söyledi.

ÇOCUK EVLİLİKLERİ MEŞRU GÖSTERİLEMEZ

AKP’nin dinsel argümanlarla gündeme getirdiği evlilik yaşının düşürülmesinin daha önce de boşanmayı önleme komisyonunda karşılarına çıktığını ve kadınların tepkisi üzerine geri çekildiğini hatırlatan Kablan, 13 yaşındayken 24 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. davasında “rızası var” denilerek tecavüzcülere alt sınırdan ceza verildiğini hatırlattı. Aynı zihniyetin mahkemelerden iktidara kadar her yerde olduğunu dile getiren Kablan, “Bozdağ’ın özrü kabahatinden büyük. 4 bin tecavüzcüyü bizlerin arasına salmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

KADIN SORUNUNU KÜLTÜREL BİR MESELE DEĞİLDİR

Reşit olma yaşının 18 olmasını “batı kültürünün bize evrensel hukuk diye dayatılması” diye tanımlayarak çocuk evliliklerini savunan AKP’li Vahdettin İnce’nin sözlerine cevap veren Kablan, AİHS ve Çocuk Hakları Sözleşmesine göre 18 yaş altının çocuk kabul edildiğini belirterek bunun kültürel değil evrensel bir olgu olduğunu dile getirdi. AKP hükümetinin iktidarı boyunca cinsiyetçi söylemleri ile kadın meselesini kültürel bir olgu gibi göstermeye çalışarak toplumdan destek almaya çalıştığını dile getiren Yeşil, “Hiçbir şekilde meşru gösterilmesi mümkün değil. 18 yaş altı evlilikler kabul edilir değil” şeklinde konuştu.

ENSAR AÇIK, ÇOCUK HAKLARINI SAVUNAN DERNEKLER KAPALI

Özellikle 15 Temmuz’dan sonra hak ve özgürlüklere yönelik baskıların arttığını söyleyen Kablan, tecavüz ile gündeme gelen Ensar Vakfı gibi dernekler faaliyetlerine devam ederken çocuk evliliklerine karşı mücadele veren derneklerin de içinde olduğu kadın ve çocuk derneklerinin faaliyetlerinin durdurulmasına dikkat çekerek “Yaşamlarımıza mühür vurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

ADANA’DA TASARIYA KARŞI EYLEM YAPILACAK

25 Kasım yaklaşırken kadına yönelik şiddetin durmadığı, erkeklerin ödüllendirildiği koşullarda bu önergenin meclise gelmiş olması kadınlara biçilen rolün devamı olduğunu kaydeden Kablan, 25 Kasım’da kadınları tecavüzlere ve şiddete karşı alanlara çağırdı.

Tecavüzün bir hastalık değil erkek şiddetinin bir şekli olduğunu ifade eden Kablan, AKP’nin yasa önergesi ile ilgili yarın (Cumartesi) saat 13.00’da, Atatürk Parkı’nda çeşitli kadın örgütleri ile eylem yapacaklarını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da kadınların eylemine OHAL engeli

SONRAKİ HABER

CHP'li İlgezdi: Çocuk istismarı her halükarda suçtur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...