18 Kasım 2016 14:55

HDP: Tecavüzü AKlayamayacaksınız!

HDP, çocuk istismarı faillerine istismar ettikleri çocukla evlenmeleri halinde af getiren düzenlemeye tepki gösterdi.

Paylaş

HDP, istismara maruz kalan çocukların suçun failleriyle evlendirilmesi durumunda failin suçunu affetmeyi öngören yasal düzenlemeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Biz, tecavüzcüleri aklayan, kadınların hayatını ömür boyu karartmaya yönelen bu oyunları çok iyi biliyoruz. Geçmişten bugüne, bu oyunları nasıl açık edip ‘tecavüzcüyle evlendirme’ yasalarınızı yerle bir ettiysek; bugün de aynısını yapacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın” ifadelerine yer verildi.

‘KARAMAN’DA ÜSTÜNÜ ÖRTTÜKLERİNİ, MECLİSTE SAVUNUYORLAR’

“Kadın hareketi ve feminist hareketin uzun mücadeleler neticesinde değiştirdiği Türk Ceza Kanununun “tecavüzcüyle evlendirme maddesi” bugün tekrar geri getirilmek isteniyor. Üstelik de, bunu çocuklar üzerinden yaparak” hatırlatmasına yer verilen açıklamada, “Söz konusu kanun değişikliğiyle, bugüne dek çocukları istismar etmiş kişiler, evlenmeleri halinde cezaevine girmekten kurtulacaklar. Karaman’da, Adıyaman’da yayın yasaklarıyla üstünü örtmek istedikleri çocuk istismarını bugün açıkça Mecliste ve televizyonlarda savunmaktan ve yasallaştırmaya teşebbüs etmekten çekinmiyorlar” ifadeleriyle hükümete tepki gösterildi.

TASLAK YASALAŞIRSA NELER YAŞANABİLİR?

Açıklamada düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde yaşanabileceklere dair öngörüler de birkaç madde halinde sıralandı. HDP’nin açıklamasında yer alan öngörülerden bazıları şöyle sıralandı:
- 10 yaşındaki bir çocuğu istismar etmiş bir kimse, çocuk medeni nikah kıyılacak yaşa geldiğinde bu çocukla evlenirse suçun cezasız kalacak. Bu kişinin çocuğun akranı olmasının ya da 50 yaşında, 70 yaşında olmasının hiçbir önemi olmayacak!

- Hakimler, 13 yaşında çocukların 50 yaşındaki istismarcılarla rızalarıyla birlikte olduklarına hükmedebilecekler. Dahası, böylesi ilişkilerde rıza aranabilecek!

- Tecavüze uğrayan çocuklar, baskıyla rızaları olduğunu söyleyecekler!

- Çocuklarını para karşılığı istismarcılara teslim eden kişiler de evliliğin gerçekleşmesi halinde cezadan kurtulacak. Aileler çevrelerinde toplumsal tepki de olmadığından kız çocuklarını belirli bir para karşılığında erken yaşlarda evlendirme yoluna artık ne yazık ki daha sık başvuracaklar!

- Evlilik halinde boşanma durumuna kadar hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın infazının ertelenmesi de istismara uğramış çocuğun tehditle evliliği sürdürmesine neden olacak!

‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK ÖMÜR BOYU TECAVÜZDÜR’

Erken yaşta evlilik içerisine sürüklenen çocukların çoğunun evlilik hayatı boyunca sistematik olarak evlendirildikleri kişinin ve bu kişinin ailesinin fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kaldığına vurgu yapılan açıklamada, “Çocukların çoğu, hiçbir cinsel bilgi sahibi olmadan evlenmekte, evlendirildikleri kişinin tecavüzüne uğramakta, pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. 15-19 yaş arası genç kızlarda birinci sırada ölüm nedeni, hamilelik ve doğumun yol açtığı sorunlardır. Çocuklar, evlendirildikleri kişiler tarafından sosyal çevrelerinden koparılmakta, okula gönderilmemekte ve evden dahi çıkmalarına izin verilmemektedir” denildi.

‘KURTARMAK İSTEDİĞİNİZ NÜFUZLU İSTİSMARCILAR MI VAR?’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Bu kanunla cezaevlerindeki 4 bin kişi serbest kalacak” ifadelerine de değinilen açıklamada “Bu hükümden yararlanacak 4 bin kişinin kaçı çocuk, kaçı yetişkindir? Bu ‘af’la kaç çocuk istismarcısı cezaevinden çıkacaktır; bir zamanların “Hüseyin Üzmezleri” gibi! Tutuklu bulunan kişiler dışında cezadan ‘kurtarmak’ istediğiniz başka ‘nüfuzlu’ çocuk istismarcıları var mıdır?” diye soruldu.

Kanun değişikliğinin Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesini ve İstanbul Sözleşmesini açıkça ihlal ettiğine dikkat çekilen açıklamada, düzenlemenin çocuk istismarını meşrulaştırdığını söyledi.

HDP Parlamento Kadın Grubu “Tüm kadınlarla birlikte tecavüzcü yasalarınıza karşı direneceğiz. Tecavüzü AKlayamayacaksınız!” diyerek mücadele edeceklerini de ifade etti.

DÜZENLEME MECLİS’TEN NASIL GEÇTİ?

Dün, TBMM’de 438 Sayılı Kanun Tasarısı üzerine görüşmeler yapılıp, uzlaşı içinde devam eden oylamalar sona yaklaştığında tasarının sonunda yer alan geçici maddeyle ilgili, AKP’li 6 milletvekili bir değişiklik önergesi sunmuştu. Önerge, çocuk istismarı faillerine istismar ettikleri çocukla evlenmeleri halinde af öngörüyor. 6 AKP’li vekilin ötesinde Genel Kurul’da konuşan Adalet Bakanı da kendilerinin hazırladığını gizlemeden savundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar Ankara'da 'Tecavüz Meşrulaştırılamaz' eyleminde

SONRAKİ HABER

İzmir'de 12 'FETÖ' gözaltısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...