24 Mayıs 2012 12:43

Askerler infaz etti savcılık aklama peşinde!

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu beldesinin Heybeli (Dêrcemê) köyünde su tesisatını yapan 2 köylünün askerler tarafından taranması olayı üzerinden 6 ay geçmesine rağmen sorumlular hakkında soruşturma açılmadı. İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, olayın açık bir infaz olduğunu belirterek, asker

Askerler infaz etti savcılık aklama peşinde!
Paylaş
Serkan Kurt

Nusaybin İlçesine bağlı Akarsu beldesinin Heybeli (Derceme) köyünde geçen yıl 20 Kasımda su tesisatı için gittiği köyde, askerlerin açtığı ateş sonucu 5 çocuk babası Yusuf Akın (38) yaşamını yitirmişti. Mehmet Eren’in tesisat işini bitirdikten sonra kendisine yardımcı olmak için eşyalarını araca yüklerken gerçekleşen olayda Akın’ın kafasında bir, sol bacağında 2 kurşun izi bulundu. Akın, olay yerinde yaşamını yitirirken, Mehmet Eren ise kalça kemiğinden yaralanmıştı. Olaya tanıklık eden köylüler, “dur” ihtarı ve benzeri bir ses duymadıklarını, silah sesini duyduklarında yaralılara müdahale için gittiklerini ancak askerlerin kendilerine de ateş açtığını ve evlerinde hâlâ bunların izlerinin olduğunu beyan etmişlerdi. Olayın olduğu saatte savcılık tarafından deliller toplatılmazken, savcı bir gün sonra olay yerine gitmişti. Akın’ın kafasından vurularak öldürülmesi ve olayın olduğu yerin ise açık alan olması ve evin önünde ışıklandırmanın bulunması da olayın infaz olabileceği şüphesi uyandırdı. Işıklandırmaya rağmen ve yüzleri çok açık bir şekilde görülebilen Akın’ın kafasından vurularak öldürülmesi infaz şüphesini güçlendiriyor.

İHD RAPORU: OLAY, YARGISIZ İNFAZ

İHD Mardin Şubesi, olayın ardından hazırladıkları raporlarında olayın çok açık bir yargısız infaz olduğu tespitini yaparak soruşturmanın hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmesini istemişti. İHD, delillerin karartılmaması için soruşturmanın bizzat savcılık tarafından yürütülmesi gerektiğine dikkat çekmişti. İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, olayın gerçekleşmesinin üzerinden bir gün sonra Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, 5 ayı aşkın bir süredir soruşturmanın açılmadığını söyledi. Kuzu, dosyaya gizlilik kararının getirilmesinden kaynaklı hangi delillerin olduğunu dahi bilmediklerini belirterek, dosyanın hem kendilerine hem de aileye kapalı olduğunu kaydetti.
Tutuklama taleplerinin soruşturma esasında reddedildiğini hatırlatan Kuzu, “Muhtemelen şüphelileri aklayacak bir iddianame hazırlanacak” dedi. Ceza yasasındaki hata maddesinin getirilerek cezasızlık durumunun yaratılacağını düşündüklerini ifade eden Kuzu, kaç kişi hakkında soruşturmanın açıldığını da bilmediklerini bildirdi. Kuzu, olayın gerçekleşmesinden bir gün sonra infazı gerçekleştiren ve emir veren herkesin açığa çıkarılıp, yargılanmasını istediklerini söyledi. Kuzu, suç duyurusunu Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına yaptıklarını ancak davanın seyri konusunda kendilerinin dahi haberlerinin olmadığını kaydetti. (MardinDİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'nin '4+4+4' iptal istemine ret

SONRAKİ HABER

'Türkiye’de ifade özgürlüğü yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...