18 Kasım 2016 13:02

Kayıp Üniversite Vincennes Salt’ta gösterilecek

‘Kayıp Üniversite Vincennes’ belgeseli izleyicilerle buluşuyor.

Paylaş

1968 mayısındaki öğrenci hareketlerini takiben Paris’te kurulmuş olan Vincennes Deneysel Üniversite Merkezini anlatan belgesel “Kayıp Üniversite Vincennes”, 24 Kasım 19.30’da SALT Ulus’ta, 25 Kasım 19.00’da ise SALT Galata’da gösterilecek.

Virginie Linhart’ın, 2008 tarihli “Babamın Sustuğu Gün” (Le jour où mon père s’est tu) (2008) kitap çalışmasının ardından çektiği bu belgesel, sıra dışı bir eğitim kurumu olan Vincennes Deneysel Üniversite Merkezini (Centre Universitaire Expérimental de Vincennes) anlatıyor. Mayıs 1968’deki öğrenci hareketlerinin somut bir sonucu olarak, 1969’da Paris’te faaliyete geçen merkez, daha önce örneği görülmemiş bir sistemde eğitim vermiştir.

Michel Foucault başkanlığındaki felsefe bölümünün eğitim kadrosunda, aralarında Gilles Deleuze, Jacques Lacan, Noam Chomsky ve François Châtelet ile yönetmenin babası Robert Linhart’ın da bulunduğu önemli isimler yer alır. Hiyerarşi ve formalitelerin reddedildiği merkez, yaş ve eğitim durumu gözetmeksizin herkesin katılımına açıktır. 1980’de Saint-Denis’ye taşınmasını takiben kapatılan Vincennes Deneysel Üniversite Merkezi, Paris 8 Üniversitesinin temelini oluşturur.

Linhart, arşiv materyalleri, eski öğrenci ve eğitmenlerle söyleşiler ile çocukluk anılarından hareketle hazırladığı belgeseliyle bu özgürlükçü kurumun deneysel yapısı ile unutulan tarihine ışık tutuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Hatırlatıyoruz, cinsel istismar suçtur’

SONRAKİ HABER

PEN Almanya’dan Dündar ve Gül’e ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...