18 Kasım 2016 12:32

Ekonomik mengene!

Merkez Bankası müdahalesi sonuç vermedi; dolar yine arttı, şirketler kapanıyor, borçlar ödenmedi.

Paylaş

Dolar ve avrodaki tırmanış sürüyor. Merkez Bankasının müdahalesi de dövizi frenlemeye yetmedi. Dolardaki artışta ABD Merkez Bankasının verdiği faiz artışı sinyali gibi dış etkenlerin yanı sıra şu iç etkenler de belirleyici oldu: Başkanlık sistemi için referandum sürecinin gündeme gelmesi, AB ile ilişkilerin gerilmesi, Musul, Suriye operasyonları, cari açığın tırmanışa geçmesiyle ihtiyaç duyulan dövizin artması ve benzeri...

KÜÇÜK ŞİRKETLER BATTI

Sürecin ekonomik etkileri giderek daha kuvvetli hissediliyor. Kapısına kilit vurulan küçük esnaf işletmeleri ve şirketlerin sayısında ekim ayında patlama yaşandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) açılan ve kapanan şirket istatistiklerine göre ekim ayında en dikkat çekici değişiklik, kapanan “gerçek kişi ticari işletmesi” olarak tanımlanan küçük esnaf işletmesi ve şirketlerin sayısındaki artış oldu. Eylül ayına göre kapanan küçük şirket sayısı yüzde 82.70 arttı.

Öte yandan işsizlik artınca esnaflıktan medet umanların sayısı da artıyor. Ekim ayında kurulan şirket sayısı da eylül ayına göre yüzde 43.47 arttı. Ekim ayında eylül ayına göre kurulan küçük şirket sayısı yüzde 32.39, kurulan kooperatif sayısında da yüzde 17.07 artış meydana geldi.

Eylül ayına göre ekim ayında kapanan şirket sayısı yüzde 18.15, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 82.70 ve kapanan kooperatif sayısında yüzde 59.15 artış oldu.

HER AY 1 MİLYAR LİRALIK SENET PROTESTO EDİLİYOR

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezinin yaptığı açıklamaya göre, 2016’nın ilk 10 ayında, ortalama olarak her ay yaklaşık 1 milyar liralık senet protesto edildi. TBB verilerine göre ilk 10 ayda 838 bin adet senet protesto edilirken, bu senetlerin toplam parasal tutarı 9.5 milyar lirayı buldu.

Protesto edilen senet adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5, senet tutarı ise yüzde 20.8 arttı. Gelişmeler ekonominin küçülme sürecine girdiğini, işsizliğin artacağını, gelir kaybı yaşanacağını, banka borçlarını ödeyemeyenlerin artacağını gösteriyor.

YABANCI ORTAKLI ŞİRKETLERDE SURİYELİ AĞIRLIĞI

TOBB verilerine göre, ekim ayında kurulan 352 yabancı ortak sermayeli şirketin 123’ü Suriye ortaklı olarak kuruldu. Aynı dönemde Irak ve İran sermayeli de 22’şer adet şirket kuruldu. Böylece, yılın ilk 10 ayında kurulan 3 bin 734 yabancı sermayeli şirketin 1.494’ü Suriye, 240’ı Irak ve 235’i İran ortaklı olarak kuruldu. Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 89.22’si yabancı sermayeli ortak payını oluşturdu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstismarcılara özgürlük, çocuklara cehennem

SONRAKİ HABER

Bakanlığın bütçesi kadına değil yardıma gidiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...