18 Kasım 2016 11:47

Kitap fuarında Süreya ve Kemal rüzgarı...

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda edebiyatın iki önemli ismi Cemal Süreya ve Yaşar Kemal için etkinlikler düzenlendi.

Paylaş

Arif BULUT
İstanbul

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, İstanbul Büyükçekmece’de bulunan TÜYAP fuar alanında devam ediyor. Fuarda dün edebiyatın önemli isimlerinden Cemal Süreya ve Yaşar Kemal anısına etkinlikler düzenlendi.

Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği ‘Cemal Süreya’yı Anıyoruz’ başlıklı panelde Cemal Süreya’nın edebi kişiliği ve edebiyata kazandırdığı değerler üzerine konuşuldu. Aydan Ay’ın yönettiği panale, Yazarlar Sendikası ve Pen Üyesi Seyyit Nezir, Zühal Tekkanat, Ressam ve Şair Engin Turgut ve Edebiyatçı Koray Feyiz konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk olarak konuşan Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Seyit Nezir, “Cemal Süreya, Türkçe’ye yeni tatlar katma bakımında daha önce hiçbir şairin yapamadığını başarmıştır” diye konuştu.

Ardından söz alan Süreya’nın öğrencisi Koray Feyiz ise “Süreya hayattayken yanına giderdik şiirler ve yazılar ile alakalı sorular sorardık. O da bizi yönlendirirdi” dedi. Feyiz, etkinlikte Cemal Süreya’ya yazmış olduğu mektubu okudu.

Panelde konuşan Ressam-Şair Engin Turgut ise “Süreya ile çok güzel günlerim oldu. Çok güzel anılar yaşadık beraber. Onu yad ediyorum” diyerek Süreya anısına iki şiir okudu.

‘ESKİMESİN DİYE ADINI GENÇLERE HATIRLATIYORUM’

Ardından söz alan Zühal Tekkanat, “Cemal Süreya’nın eski eşi diyorlar bana. Sesi çok güzeldi, çok da güzel gözleri vardı. Zaman geçtikçe hayat sanki bitiyormuşçasına geriledi. Onu korudum hala da koruyorum. Eskimesin diye adını gençlere hatırlatıyorum. Bu yüzden dernek kurdum” dedi.

ÇUKUROVA’YI NEDEN ÇEKMİYORSUN?

Türkiye edabiyatının koca çınarı Yaşar Kemal için de ‘Çukurova-Yaşar Kemal’ başlıklı fotoğraf gösterisi düzenlendi. İlke Kitap’ın öncülük ettiği etkinliğe Fotoğrafçı Lütfü Özgünaydın katıldı. Gösteriyi onlarca kişi ilgiyle izledi.

Özgünaydın, gösteri sunumuna geçmeden önce Yaşar Kemal’in bir hayranı olduğunu vurgulayarak Kemal ile tanışma anılarını anlattı. Özgünaydın “İlk tanışığım günlerde bir fotoğrafınızı çekebilir miyim, dedim; o da kabul etti. Daha sonra evinde fotoğraf çekme isteğimi belirttim; o da bir saatliğine kabul etti. Evine gittim, birkaç portre fotoğraf çektim. Bir saatimiz bitti, fakat Kemal beni birkaç saat daha bırakmadı. Sonra evden dışarı çıktık, İstanbul’un çeşitli yerlerinde gün ışığında fotoğraflarını çektim” dedi.

Çekimler sırasında güzel muhabbetler geçtiğini aktaran Özgünaydın, Kemal’in Çukurova hayranı olduğunu dile getirerek “Bana neden Çukurovayı çekmiyorsun, dedi. Ben çok heyecanlandım ve Çukurova gezintilerime başladım. Bir yıllık çalışma yaptım, Yaşar Kemal’in köyünde ve Çukurova’da. Her gelişimde fotoğraflarımı gösteriyordum, o da o yerin fotoğrafına bakarak anılarını anlatıyordu. Çektiğim fotoğraflarla Fransa’da sergi açıldı. Kemal ile birlikte katıldık sergiye. Halkın yoğun ilgi ve beğenisini alıyordu Kemal. En son bu çalışmaları ‘Çukurova Bayramlığı Giyerken’ ve ‘Çukurova Yaşar Kemal’ diye iki kitap haline getirdik” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu: Kimi korumak istiyorsunuz?

SONRAKİ HABER

‘Yasayla tecavüz meşru hale getirilecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...