18 Kasım 2016 11:06

Avrupa, Türkiye tasarısını önümüzdeki hafta görüşebilir

Avrupa Parlamentosu, önümüzdeki hafta AB'ye Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durdurulması çağrısını yapmaya hazırlanıyor.

Paylaş

Avrupa Parlamentosu, önümüzdeki hafta AB'ye Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durdurulması çağrısını yapmaya hazırlanıyor. Tasarının 24 Kasım’da gündeme gelebileceği ileri sürüldü.

Avrupa'dan Türkiye'de muhaliflere yönelik yapılan yapılan baskı ve tutuklamalara gelen tepkiler somut bir adıma dönüşüyor. Daha önce AP'deki Liberaller Grubu tarafından gündeme getirilen öneri nedeniyle perşembe günü bir araya gelen bütün gruplar önerinin desteklenmesi mesajını verdi. Bu sefer, daha önce Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını isteyen sosyal demokrat partiler grubu da öneriye destek verecek.

‘SUSKUN KALAMAYIZ’

Sputnik haber ajansı tasarının 24 Kasım’da gündeme geleceğini ileri sürerken, Spiegel Online sitesine konuşan Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella, “Türkiye'de gazetecilerin, avukatların ve parlamenterlerin hapse atılması karşısında tavırsız ve suskun kalamayız” dedi. Pittella, Türkiye'de mevcut durumun devam etmesi durumunda müzakerelerin dondurulması gerektiğini ifade ederek, “Mevcut koşullarda görüşmelerin devam etmesinin bir anlamı yok. Bu bizim suçumuz değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın izlediği politikalar bu duruma yol açtı” dedi.

Sosyal Demokrat Grubun önümüzdeki hafta içinde konuyla ilgili bir karar alması ve buna göre AP'deki oylamada oy kullanması bekleniyor.

Türkiye'nin AB üyeliğine soğuk bakan Hıristiyan muhafazakar partilerin içinde yer aldığı Avrupa Halk Partisi (EVP) de görüşmelerin durdurulması yönünde oy kullanacak. Grup üyesi Dış İşleri Komisyonu üyesi Elmar Brok yaptığı açıklamada, bundan sonra Türkiye ile tam üyelik yerine başka modellerin de gündeme gelebileceğini söyledi. Brock yaptığı açıklamada, Norveç ile olduğu gibi Türkiye ile de sadece ekonomik işbirliğini öngören bir ortaklığın olabileceğini söyledi.

TAVSİYE KARARI NİTELİĞİNDE OLACAK

Türkiye konusunda AB'de asıl tartışma ise önümüzdeki aralık ayında yapılacak AB Zirvesi'nde ele alınması bekleniyor. AB Genişleme Komiseri Johannes Hahn, yaptığı açıklamada, “AB ülkeleri artık Türkiye ile yola nasıl devam edileceğine karar vermeli” diyerek zirveden beklentisinin fazla olduğunu söyledi.

Hafta başında yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında da gelişmeler ayrıntılı olarak ele alınmıştı. Ancak, Türkiye'ye kapının kapatılmaması gerektiği görüşü ağırlık kazanmıştı. Aralık ayındaki toplantıda da benzer bir kararın çıkması bekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: AKP istismarcıları korumaktan vazgeçmiyor

SONRAKİ HABER

SES: Utanç duyuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...