18 Kasım 2016 10:33

Trump’ın ilk görüştüğü lider Japonya Başbakanı oldu

ABD’de başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yle görüştü.

Paylaş

ABD’de başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, görevi resmen devralmamasına rağmen diplomaside ısınma turlarına başladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Trump’ın yüz yüze görüştüğü ilk yabancı devlet adamı oldu.

Görüşme Trump’ın Manhattan’da yaşadığı Trump Tower’da gerçekleşti ve yaklaşık 90 dakika sürdü. Abe görüşmeye yanında sadece bir tercümanla katılırken, Trump’ın kızı Ivanka Trump ile damadı Jareb Kushner’in yanı sıra Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak yeni görevlendirilen 57 yaşındaki Emekli Korgeneral Michael Flynn toplantıda hazır bulundu.

Ivanka ve Kushner’ın neden görüşmede yer aldığı bilinmiyor ancak The Wall Street Journal gazetesine konuşan kaynaklar Kushner’ın Beyaz Saray’da Trump’a danışmanlık görevlerinden birini almaya çalıştığını söyledi.

‘TRUMP’IN GÜVENİLİR OLDUĞUNA İKNA OLDUM’

Japonya Başbakanı Abe görüşme sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Abe ‘samimi bir havada’ geçtiğini söylediği görüşmenin, resmiyet taşımaması nedeniyle, ayrıntılarını açıklayamayacağını belirterek “Ancak şunu söyleyebilirim, güven olmadan 2 ülke arasındaki ilişkiler ilerlemez. Ben bugünkü görüşmemiz sonucunda Sayın Trump’ın güvenilir bir lider olduğuna ikna oldum” dedi.
Abe, Trump ile ‘Daha geniş bir alanda derinlemesine görüşmek’ için yeniden bir araya geleceğini de söyledi.

Trump da Instagram sayfasında yayımladığı fotoğrafa ‘Harika bir arkadaşlığın başlangıcı’ diye yazdı.

Trump’ın seçim kampanyası döneminde nükleer silah konusunda pasifist politika izleyen Japonya’nın nükleer silaha sahip olması gerektiği yönünde açıklamalar yapmış, Japonya'daki ABD askerlerine daha fazla ödeme yapılmaması halinde askerleri geri çekebileceğini söylemişti.

Trump’ın Trans-Pasifik Ortaklığı Antlaşması’na (TPP) karşı olan tutumu ise Japonya nezdinde endişe yaratmıştı. Abe, ülkedeki ekonomik reformlarının temellerinden biri olan ve Çin’in yükselen gücüne karşı bir önlem özelliği taşıyan antlaşma için mevcut Başkan Barack Obama ile birlikte çalışmıştı.

Şinzo Abe, Japonya tarihinin en milliyetçi muhafazakar başbakanı olarak tanınıyor. Abe, Japonya'nın pasifist anayasasını amacında. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ciner’in sicili kabarık: Elbistan, Şırnak, Soma...

SONRAKİ HABER

Faaliyetleri durdurulan dernekler: Mücadeleye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...