18 Kasım 2016 10:30

11 yıl sonra görülen Sakallı Yarasa için çalıştay düzenlendi

11 yıl aradan sonra yeniden görülen Sakallı Yarasa türünü korumak için çalıştay düzenlendi. Türkiye genelinde sadece 107 tane sakallı yarasa var.

Paylaş

Popülasyonu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve Rize'de Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda yer alan Fırtına Vadisi'nde 11 yıl aradan sonra yeniden görülen sakallı yarasalar için 'Tür Eylem Planı' hazırlanması amacıyla çalıştay düzenlendi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12'inci Bölge Müdürü Mustafa Bulut, kırmızı benekli doğal alabalık, bölge için zararlı istilacı ham bostan bitkisi ve dağ horozunun ardından sakallı yarasalar için de koruma amaçlı Tür Eylem Planı hazırlanması amacıyla çalıştay düzenlediklerini bildirdi. 

Türkiye genelinde sayıları sadece 107 olan sakallı yarasa türünün korunmasının esas alındığını ifade eden Bulut, "Rize'de, Türkiye ve dünya için endemik türlerden olan sakallı yarasa, Fırtına Vadisi boyunca tespit edildi. Türün korunarak gelecek nesillere aktarılması ve dünya üzerindeki fonksiyonunun ilerde daha iyi anlaşılabilmesi için Tür Eylem Planı hazırlaması süreci başlatıldı. Bu kapsamda 2 gün süren bir çalıştay düzenledik. Çalıştay sonuçları ile Tür Eylem Planı oluşturulacak" dedi ve sonuçlarının değerlendirmeler sonrasında açıklanacağını sözlerine ekledi.

11 yıl aradan sonra görüldü

Düz burunlu sakalı yarasalar Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika, daha az olarak Güney Amerika ve bir türü ile de Avustralya kıtasında dağılım gösteriyor. Önkol uzunluğu 3,5, gövde uzunluğu da 4 ila 4,5 santimetreye kadar olabilen sakallı yarasa, sadece 5 ila 9 gram ağırlığında küçük bir yarasa türüdür. Sırt kısmındaki kürk gri-kırmızı-kahverengidir, kürkü uzun, kalın ve darmadağınıktır. Türkiye'de ilk kez 1967 yılında sadece Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Fırtına Vadisi'ndeki Çat ve Meydan köylerinde görülen sakallı yarasalar, 11 yıl aradan sonra aynı bölgede yeniden görüldü. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe JİTEM davasında gizli tanıklar dinlenecek

SONRAKİ HABER

Ciner’in sicili kabarık: Elbistan, Şırnak, Soma...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...