18 Kasım 2016 09:57

Noaf bebeği soğuk değil mülteci politikası öldürdü

İzmir'de 6 aylık Noaf bebek, soğuktan ve besin yetersizliğinden yaşamını yitirdi. (Fotoğraf: İbrahim DANIŞ)

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Devletlerin mülteci sorununa yaklaşımları, mültecilerin yaşamlarına mal olmaya devam ediyor. Son olarak İzmir'de 6 aylık bir bebek, soğuktan ve besin yetersizliğinden yaşamını yitirdi.

Savaştan kaçarak yaşama tutunmaya çalışan mülteciler, ya göç yollarında ya da gittikleri ülkelerde insanlık onuruna uzak yaşamlarından dolayı canından oluyor. İzmir'de de bir bebek kötü yaşam koşullarından dolayı yaşamını yitirdi.  

Tarımda çalışmak için Torbalı'ya giden Suriyeli mülteciler, burada zor şartlar altında yaşam sürüyor. Çok düşük ücretlere çalışan Suriyeli mülteciler, ya tarlaların yanlarındaki derme çatma çadırlarda ya da ya da kent içindeki harabe binalarda kalıyor. İlçedeki binlerce mülteciden biri olan 6 aylık Noaf bebeğin bedeni kötü yaşam koşullarına yenik düştü. İlçenin Eğerci Mahallesi’nde ailesiyle yaşayan  Noaf bebek, besin yetersizliği ve soğuktan dolayı hayatını kaybetti. Suriyeli ailenin en küçük çocuğu olan Noaf bebeğin annesi sabah çocuğunun nefes almadığını farketti. Durumu eşine bildiren anne, hemen çocuğunu hastaneye yetiştirdi.

Noaf bebek, Torbalı Devlet Hastanesi'ne götürüldü ama ancak hastaneye geldiğinde çoktan ölmüştü. Noaf bebeğin cansız bedeni, savcının incelemelerinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. 30 santimetrelik cansız bedeni 2 metrelik tabuta konulan Noaf bebek, yakınlarını yasa boğdu. Noaf bebeğin ilk belirlemelere göre besin yetersizliği ve soğuğa bağlı olarak yaşamını yitirdiği öğrenildi. Bebeğin cansız bedeni Eğerci Mezarlığı’na defnedildi.

'İLK DEĞİL SON DA OLMAYACAK'

Noaf bebeğin ölümüyle ilgili konuştuğumuz Halkların Köprüsü Derneği üyesi ve Torbalı sakini Mehmet Kaçmaz, ilçede yüzlerce ailenin benzer koşullarda yaşadığı bilgisini vererek, dernek olarak birçok kez bölgede sağlık ve saha taraması yaptıklarını ve taramanın raporlarını ilgili kurumlara sunduklarını belirtti.

Buna rağmen yetkililerin bu sorunlar karşısında duyarsız kaldığını ifade eden Kaçmaz "Başka gidecekleri yerleri olmayan mülteciler buralarda çalışmak ve yaşamak zorunda. Ailelerin acilen soba, odun, kömür ihtiyacı bulunuyor. Bu ilk değil, son da olmayacak. Gerekli önlemler alınmazsa bu ölümlerin devamı gelebilir. Çadırların durumları daha da kötü. Sadece ölüm değil, soğuğa bağlı ağır hastalıklar da yaşanıyor ve bu insanlar sağlığa bile ulaşmakta güçlük çekiyor. Biz devleti bir kez daha harekete geçmeye ve bu savaş mağduru insanların sorunları ilgilenmeye çağırıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Köylüler: Aynı madende 3 ay önce de heyelan oldu

SONRAKİ HABER

Yamanlar Cemevi'nin salonunda kepçelerle yıkım başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...