17 Kasım 2016 17:15

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: En iyi çevreci benim

Meclis tutanaklarına yansıyan bütçe görüşmelerinde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu dünyadaki en iyi çevreci olduğunu savundu.

Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, meclis görüşmeleri sırasında nükleer enerjiyle ilgili olarak, “Nükleer enerji en çevreci enerjidir’’ dedi, Artvinlilerin ve bilim insanlarının karşı çıktığı Cerattepe’deki madencilik faaliyetini, “Ve dünyada belki bu en çevreci bir işletme olacak” diyerek savundu. Tüm bunların üzerine ise kendisini, “En iyi çevreci benim. Türkiye’de, dünyada” olarak tarif etti. Erdoğan da daha önce "Ben çevrecinin daniskasıyım, Asıl çevreci benim" demişti. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2017 bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri çevre konusundaki “sabıkası’’ ile tanınan Bakan Veysel Eroğlu’nun iddialı sözlerine sahne oldu. BirGün Gazetesi’nden Burcu Cansu’nun haberine göre; CHP’li milletvekillerinin tepkilerine yol açan görüşmeler, tutanaklara özetle şöyle yansıdı:

Eroğlu - Efendim, dünyada bu “doğa turizmi” dediğimiz tabiat turizmi çok gelir getiren ve bütün güzellikleri dünyaya tanıtan yeni bir turizm anlayışı. Dolayısıyla biz 81 ilimizin tabiat turizmi mastır planı ve uygulama eylem planlarını hazırladık. Değerli milletvekillerim, bu konuda kendi memleketinizle alakalı görüşleriniz varsa lütfen bize bildirin. Her ilin var şu anda. Hatta biz illere giderek önümüzdeki aydan itibaren bunları sunuyoruz. Valiliğin başkanlığında, ben gelebilirsem benim başkanlığımda, bütün taraflar, özel sektör, turizmle ilgilenen bütün kurum, kuruluşlar, belediyeler, milletvekillerimizin iştirakiyle böyle bir çalışma başlattık.

Bekaroğlu (CHP) - Çevrecileri de çağırdınız mı?

Eroğlu - Hepsi var, herkes var. Zaten en iyi çevreci benim herhâlde Türkiye’de, dünyada…

Bekaroğlu – Marjinaller, haydutlar, marjinal çevrecileri çağırdınız mı?

Eroğlu – Marjinal çevreciler de buyursun, başımızın üstünde yeri var ama lütfen benim kitaplarımı önce okusunlar da, 350 tane kitabı, ondan sonra…

Yedekci – Bir tek İstanbul yeter yani. İstanbul’da orman kalmadı, ormanı yok ettiniz.

Eroğlu – 5 kat ekiyoruz, yok öyle.

Yedekci – Biliyorum, ben İstanbul vekiliyim. 100 yıllık ağacı kesip 100 fidan ekiyorsunuz.

‘NÜKLEER EN ÇEVRECİ ENERJİ’

Toplantıda, nükleer enerjiyi de Eroğlu, “Nükleer enerji bana göre en temiz çevre… Bakın, “Nükleer Enerji ve Çevre” diye benim makalem var. Nükleer enerji en çevreci enerjidir” diye savundu. CHP’li Yedekci’nin, “Dünya terk etti Sayın Bakan. Hiç öyle bir şey yok” sözlerine de Eroğlu, “Hanımefendi, ben bu işi bilen bir kişiyim” karşılığını verdi.

CERATTEPE SAVUNMASI

Toplantıda, Eroğlu, “Dünyanın en büyük çevrecisiyim” iddiasını, halkın tamamına yakınının karşı çıktığı büyük direnişlere neden olan Cerattepe’deki maden işletmesi çalışmalarını da anlatarak desteklemeye çalıştı.

Eroğlu’nun sözleri şöyle:

“Gelelim, Artvin’de Cerattepe’deki duruma. Efendim, Artvin Cerattepe’deki işletme geldiği zaman biz bu işletmenin; galeri olmasını talep ettik, açık değil, galeri. Sadece bir ağızdan giriyor ve işletmesini de orada yapmayacak. Onu taşıyarak Murgul’daki kendi mevcut tesislerinde yapacak; bir. İkincisi: Yol yapacaktı, “Yol da yapma.” dedik, Artvin ormanları önemli, onu teleferikle yapacak. Sadece biz bu galeri dediğimiz tünellere giriş ağınızı ve teleferiğin ayakları için yer veriyoruz, onun dışında… Ve dünyada belki bu en çevreci bir işletme olacak. Elbette biz de çevreyi koruyoruz bakın. Bunu bir incelerseniz, dünyada gerçekten önemli.

Yedekci– ÇED raporları ortada Cerattepe’yle ilgili.

Kavcıoğlu (AKP) – Raporu kimin hazırladığı da önemli.

Yedekci – Bilim adamları, AKP’liler değil.

Eroğlu – Hanımefendi, bir defa, ben de bilim adamıyım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 2008 yılındaki başbakanlığı döneminde yaptığı bir konuşmada, "Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim. Belediye başkanlığımdan beri çevrecilik konusunda neler yaptığımızı özellikle İstanbul’da yaşayanlar çok iyi bilir. Nasıl ağaçlar diktim İstanbul’a, İstanbul nasıl ağaçlandı bunu orada yaşayanlar çok iyi bilir" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de 11 öğretmen 'FETÖ'den tutuklandı

SONRAKİ HABER

Brezilya'da temasa geçilmemiş yerlilere 'tasarruf' tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...