17 Kasım 2016 16:22

‘Kültür Bakanlığı Erdoğan ve Alpay için devrede olmalı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Meclis Plan Bütçe Komisyonunda kültür ve sanat alanında uygulanan baskı ve sansür üzerine konuştu.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı görüşmeleri sırasında kültür ve sanat alanında uygulanan baskı ve sansür üzerine konuştu.

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın devam eden tutukluluğundan söz eden Zeynep Altıok Kültür Bakanı Nabi Avcı’ya: “Konuşmanızda yazarlarımızın, eserlerimizin uluslararası düzeyde tanıtımına verdiğiniz önemden bahsettiniz. Ne yazık ki eserleri 20’nin üzerinde ülkede 14’ten fazla dile çevrilmiş olan Aslı Erdoğan tutuklu. Keza bir diğer örnek Necmiye Alpay bir dil bilimci, bir yazar. Bu insanların tutuksuz yargılanması için Kültür Bakanlığı olarak devrede olmanızı dilerim” dedi.

Sanatın tıpkı demokrasi gibi tüm milli ve dini değerlerin, tüm yerel değerlerin de üzerinde evrensel değerlere sahip bir birleştirici güç olduğunu belirten Altıok sözlerine şöyle devam etti: “Acının rengi, dili, dini olduğunu ne yazık ki on dört yıllık AKP iktidarının daha ilk günlerinde biz yaşadık. Dünyaca Ünlü Sanatçımız Fazıl Say’ın Sivas Katliamı’nı unutturmamak için Şair Metin Altıok anısına bestelediği oratoryonun sansürlenmesini kişisel olarak da deneyimlemiş bir kişiyim. Şimdilerde ne yazık ki baskının, sansürün son derece yoğun yaşandığı, Roboskî Katliamı’nın film festivallerine alınmadığı günlerden geçiyoruz, Kürtçe çizgi filmlerin yasaklandığı günlerden geçiyoruz; sanatçıların, yazarların tutuklandığı, yayınların toplatıldığı, yayınevlerinin kapatıldığı, derneklerin kapatıldığı günlerden geçiyoruz ve hal böyleyken, Devlet Tiyatroları yöneticisinin açıklamalarıyla milli ve dini temellere dayalı bir sanat tanımıyla sıkıştırıldığımız günleri deneyimliyoruz. Oysa bunun çok üstünde bir yerde olmalıyız.”

KURUMLARDA TAM BAĞIMSIZ ÖZERK YAPI SAĞLANMALI

Altıok bütçe konuşmasında, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı için ayrılan bütçenin çok sınırlı düzeyde tutulduğunu da ifade etti. İki ayrı bakanlığa ayrılan merkezi bütçenin yüzde 1’i değil en az yüzde 5’inin ayrılıyor olması gerektiğini hatırlatan Altıok, bütçe artışı talebinin yanında verilen teşviklerin de en az 2 katına çıkarılması gerektiğini ve kurumlarda tam bağımsız özerk yapının sağlanması gerektiğini vurguladı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Adana Milletvekili Türkmen: Ortak cephede buluşulmalı

SONRAKİ HABER

Politeknik anmasında Erdoğan karşıtı sloganlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...