17 Kasım 2016 09:32

Lice davasında ilerleme yok

Diyarbakır Lice’de 16 kişinin hayatını kaybettiği katliamın davasına İzmir’de devam edildi. Davada hala bir ilerleme sağlanamadı.

Paylaş

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 3'ü asker ve 13'ü sivil 16 kişinin katledilmesiyle ilgili açılan Lice davasının 8'inci duruşması, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve HDP İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz izlerken, mağdurlar ile avukatlarının katıldığı duruşmaya, sanıklardan hiçbiri katılmadı. Duruşmada mahkeme heyeti olaya ilişkin TRT'de yayınlanan görüntülerin ve bazı konuşmaların CD kayıtlarının bilirkişi tarafından incelendiğini ve raporunun geldiğini belirterek, başka illerde ikamet eden tanıkların ifadelerinin alındığı söyledi.

Ardından tanık ifadeleriyle devam eden duruşmada tanık Etem Özer, “Evim ve jandarma arasında 400 metre mesafe vardı. Patika yolunda insanları gördüm evlerine dönüyordu, askerler 'olay çıkacak evinize gidin' demiş. Ben de çarşıya doğru yürümeye devam ettim. Bir asker 'sen neden evine gitmiyorsun birazdan çatışma çıkacak' dedi. Evime dönerken silah sesleri duymaya başladım. Akşama kadar silah sesleri devam etti. Helikopterden evlerin yakıldığını gördüm. Sonraki sabah askerler evlerden bizleri çıkartıp evleri yaktı” dedi.

Fütursuzca saldıran askerlerin herkese hakaret yağdırdığını anlatan Özer, "Rütbeli bir asker Mustafa Kemal’in askeri olduğunu söyleyen amcama, ‘Zamanında sizi öldürseydi bunlar yaşanmazdı’ dedi” diye konuştu. Daha sonra halkın askerler tarafından halı sahada toplandığını söyleyen Özer, “Askerlerin evleri yakmaya devam ederek eşyaları yağmaladıklarını gördüm. Bu duruma engel olmalarını istedim. Askerlik fotoğrafımın üstünde ‘bu askerlikten dolayı evi yakmıyoruz TİT’ yazılı not vardı. Olay sırasında ve sonrasında peşmerge kıyafetli kimseyi görmedim. Dayım ambulans şoförü ve cesetlerin üzerinden bir çakı bile çıkmadığını söyledi” dedi.

'TANIK OLARAK DİNLENEN KAMU GÖREVLİLERİ DE SUÇLUDUR'

İfadenin ardından avukatlardan Gül Kireçkaya, tanık olarak dinlenen kamu görevlilerinin de suçlu olduğunu belirterek, hepsi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ancak yalnızca iki kişi hakkında dava açıldığını söyledi. Tanıkların beyanlarını doğru bulmadıklarını ve inceleme yapıp beyanda bulunacaklarını da söyleyen Kireçkaya, o dönem Lice'de PTT'den gönderilen kargo kayıtlarının incelenmesini talep etti. Kireçkaya'nın bu talebi mahkemece reddedildi. Duruşmada söz alan diğer mağdurlar ise yaşanan katliamın açığa çıkarılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Savcı ise dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti.

DAVA YİNE ERTELENDİ

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı'ndan yaşanan olaya ilişkin yapılan tüm soruşturma dosyalarının gönderilmesine hükmederken, bir önceki duruşmada gelen Deniz Baykal, Mithat Bereket, Tayfun Talipoğlu'nun mahkemede dinlenmeleri talebini davaya katkı sağlamayacağı gerekçesi ile reddetti. Mahkeme heyeti, davayı 16 Şubat 2017 tarihine erteledi.

'HDP OLARAK TAKİPÇİSİYİZ'

Duruşma sonrası açıklama yapan HDP Milletvekili Erol Dora davanın takipçisi olduklarını belirterek, “1993 yılında yaşanan olaylar ile ilgili yeniden yargılama devam ediyor. Tabi ki normalde bu tür davaların yerinde görülmesi gerekir. Temennimiz gerçek bir yargılamanın yapılması ve faillerin bulunması” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazanması dert, mezun olması yara!

SONRAKİ HABER

Türkiye'nin "istibdat" dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...