17 Kasım 2016 08:10

Belediyelerin kurslarını kapatan KHK protesto edildi

Belediye eğitim merkezlerinin KHK’lerce kapatılmasına İzmir Karşıyaka’dan tepki geldi.

Paylaş

Resmi Gazete’nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan KHK ile belediyelerin yoksul ve dar gelirli öğrencilere yönelik açtığı ücretsiz hazırlık kursları kapatıldı.

İzmir’de pek çok belediyede faaliyette olan bu kursların kapatılması binlerce öğrencinin yaklaşan TEOG sınavı öncesi mağdur olmasına yol açtı. Belediyelerin önlerinde hemen her gün KHK ile bu kursların kapatılması protesto ediliyor.

Karşıyaka Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nin kapatılması da Belediye önünde yapılan eylemle protesto edildi. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, KARGEM çalışanlarının örgütlü olduğu DİSK 5 No’lu Şube, belediye çalışanları ve halkın katılımı ile gerçekleştirilen eylemde, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Eğitim hakkımız söke söke alırız” sloganları atıldı.

‘BELEDİYELERE SOSYAL HİZMET YAPTIRMAYACAKLAR’

Bornova, Bayraklı, Menemen, Çiğli Belediyelerinin kurslarına devam eden öğrencilerin de katıldığı eylemde konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Hasan Mutlu Akpınar, 2008 yılından bu yana faaliyette bulunan KARGEM’den şu an itibariyle 2 bin dolayında ihtiyaç sahibi öğrencinin yararlandığını belirterek, “Biz bu hizmeti sosyal belediyecilik olarak gördük. Yeni mağdurlar olmasın istiyoruz. Bu kadar işsizliğin olduğu bir süreçte 37 öğretmenimizi kapı önüne koymak hangi vicdana sığar” dedi.

Eğitim hakkını gasp ettirmek istemediklerini belirten Akpınar, “Bu karar, ‘yarın belediyelere sosyal hizmet yaptırmayacağız’ anlamı taşıyor. Kimse KHK’nin arkasından dolanmamı ve bilmem ne evi, yuvası, yapmamı beklemesin. Ben bu işi yapacaksam yaparım, bedelini de öderim” dedi. Akpınar, hükümete seslenerek, “Çocukların geleceği için gelin bu karardan dönün” dedi.

‘OHAL ÇOCUKLARIMIZA KADAR UZANDI’

Konu ile ilgili görüştüğümüz velilerden Fatma Savak, belediyenin sınavlara hazırlık kursları ve sosyal aktiviteleri için ceplerinden kuruş çıkmadığını dile getirerek, “OHAL deyip bizi kandırıyorlar, her şeyi elimizden alıyorlar, çocuklarımıza kadar dokundular, dokunmasınlar yeter” diyerek tepki gösterdi.

KARGEM’de kurs gören ve şu anda üniversitede okuyan bir öğrenci, “Bizler okul dışında buralarda nefes alabiliyorduk. Buradaki hocalarımız sayesine üniversitedeyiz şu anda” dedi. OHAL ve KHK’lere ilişkin olarak da, “Yarım saat sonramızı bilmiyoruz, şaşırıyoruz, anlam veremiyoruz olup bitenlere. KARGEM kapatılıyor bir anda, akıl sır erdiremiyoruz” dedi.

ARKA BAHÇE OLMAYANA TAHAMMÜLERİ YOK  

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç da son KHK ile belediyelerin kurslarının kapatılmasının esas boyutunun AKP’nin kedisinden olmayan herkesi hedefe koyması olduğunu belirtti. Kılıç, “AKP, kendine şakşakçılık yapmayan, politikalarını savunmayan, arka bahçe olmayan bütün faaliyetleri durduruyor. Cemaat ve tarikatların kursları, Ensar Vakfı vb. yüzlercesi ortada duruyor ve tam bir cemaat ve tarikat örgütlenmesi yapıyorken, çarpık eğitim sisteminden kaynaklı dershane ve kurslara yönelmek zorunda kalan yoksul öğrencilerin gittiği kurslar kapatıldı. Bunun tek nedeni, CHP’nin halkla iletişime geçmesini ve halkla buluşmasını engellemek olduğunu düşünüyorum” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim Belediyesine kayyım atandı

SONRAKİ HABER

Bartın Kurucaşile yolunda heyelan yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...