24 Mayıs 2012 10:41

Darbeciler mi yargılanıyor darbeye karşı olanlar mı?

YARGITAY 9. Ceza Dairesinin, Samsun 78’liler Derneği üyelerinin cezasını onaması, “Darbeciler mi yargılanıyor, karşı olanlar mı?” sorusunu akıllara getirdi. 6 Mayıs 2007’de Kızıldere’de Denizleri ve Mahirleri anan Samsun 78’liler Üyelerinden Sevil Topaloğlu, Hayati Bozer, Recep Kaygusuz ve Orhan Ocak hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Ma

Darbeciler mi yargılanıyor darbeye karşı olanlar mı?
Paylaş

YARGITAY 9. Ceza Dairesinin, Samsun 78’liler Derneği üyelerinin cezasını onaması, “Darbeciler mi yargılanıyor, karşı olanlar mı?​” sorusunu akıllara getirdi. 6 Mayıs 2007’de Kızıldere’de Denizleri ve Mahirleri anan Samsun 78’liler Üyelerinden Sevil Topaloğlu, Hayati Bozer, Recep Kaygusuz ve Orhan Ocak hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği hapis cezasını Yargıtayın onaylaması dikkat çekti.

Gazetemizin 13 Eylül 2008 tarihli nüshasında, “Adalete Bak!” başlığı ile verdiği cezaya konu olay 6 Mayıs 2007’de Kızıldere’de Denizlerin anılması olayıydı. Samsun 78’liler Derneği üyeleri, 6 Mayıs 2007’de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı, idam edildikleri gün, Mahir Çayan ve arkadaşlarının katledildiği Kızıldere’de anma toplantısı yapmışlardı. Bunun üzerine dernek üyesi 32 kişi, “Suçu ve suçluyu övdükleri” iddiası ile Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmıştı.

Mahkeme, 32 kişiye, “yasa dışı THKO silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda suç ve suçluyu övmek” iddiası ile TCK’nın 215. maddesi uyarınca, 5 ay hapis cezası vermişti. Mahkeme heyeti, 28 kişinin “kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum ve davranışları, sabıkasız oluşlarını” dikkate alarak, haklarındaki cezanın ertelenmesine, ancak 5 yıl süre ile denetim süresine tabi tutulmalarına karar vermiş, “önceden kasıtlı mahkumiyetleri bulunduğu” gerekçesiyle Recep Kaygusuz, Sevil Topaloğlu, Orhan Ocak ve Hayati Bozer’in cezalarını ise ertelememişti.

Sanıklar kararı temyize götürmüşlerdi. Uzun bir temyiz aşamasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi, darbecilerin yargılandığı bir dönemde, darbecileri protesto eden sanıkların cezalarını onayladı. Oy birliği ile alınan kararda, temyiz başvuruları reddedilerek, ceza onaylandı.

SAVCI KARAR VERECEK

4 sanığın cezasının ertelenmemesi ve infaz edilecek olması, 12 Eylül döneminde şartlı ertelenen cezalarını da yeniden çekmeleri sonucunu doğuracak. 4 ismin infaz işlemlerini yürütecek savcılık, önceki ertelemeyi, yeniden ceza aldıkları gerekçesiyle kaldırırsa, 4 kişi 12 Eylülden kalan cezaları da yatacak. 10 yıl cezaevinde kalıp şartlı tahliye edilen Ocak’ın, müebbet hükümlüsü olması nedeniyle 2027’ye kadar hapis yatması gerekecek. Ağır hastalığı bulunan Ocak, bu tarihe kadar cezaevinden çıkamayacak. Diğer sanıkların ne kadar yatacağı ise savcılığın dosyaları üzerindeki incelemesinden sonra belli olacak.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis müdahalelerine yasal işlem başlatılmalı

SONRAKİ HABER

Kırmızıgül’ün köylülerinden ‘puşî davasına’ tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa