16 Kasım 2016 19:12

Dersim’de gözaltındaki 12 siyasetçi tutuklandı

Dersim'de sabah evlerinden gözaltına alınan, aralarında belediye eş başkanları, HDP ve EMEP il başkanlarının da bulunduğu 12 kişi tutuklandı.

Paylaş

Dersim’de sabahın erken saatlerinde yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınan 12 siyasetçi tutuklandı.

Sabahın erken saatlerinde Dersim Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun, Belediye Meclis Üyesi Cemile Ataş, HDP PM Üyesi Ali Ekber Kaya, Emek Partisi İl Başkanı Mustafa Taşkale, HDP İl Başkanı Aslan Çağ, DBP İl Eş başkanı Murat Polat, HDP İl Yöneticileri Hüseyin Dağdeviren ve Yaşar Ağın, ESP Üyesi Hakan Kavut, Barış Grubu Sözcüsü Aysel Doğan, Genel İş Dersim Şube Başkanı Şükran Yılmaz, BES Dersim Temsilcisi Musa Kılıç’ın evlerine operasyon yapılmıştı. Gözaltına alınan 13 siyasetçi götürüldükleri Emniyet Müdürlüğünde ifade vermeyi reddetti. Bunun üzerine 13 kişi ifadeleri alınmak üzere savcılığa çıkarıldı.

Gözaltı gerekçesi olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın tutuklanması sonrası yapılan basın açıklaması gösterildi.

AYSEL DOĞAN SERBEST BIRAKILDI, 12 KİŞİ TUTUKLANDI

Savcılıkta ilk ifade veren Barış Grubu üyesi Aysel Doğan serbest bırakıldı. Gözaltındaki 12 kişinin savcılık sorguları geç saatlere kadar sürdü. Savcılık, aralarında belediye eş başkanları, HDP ve EMEP il başkanları da olan 12 kişiyi tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk etti. Mahkeme 12 siyasetçiyi 'terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla tutukladı.

GÖZALTILAR PROTESTO EDİLDİ

Gün içinde Dersim Belediyesi önünde yapılan kitlesel açıklamayla gözaltılar protesto edildi. Belediye meclis üyeleri adına konuşan Dersim Belediye Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, demokratik siyasete ve muhalefete yönelik ağır saldırıların olduğunu söyledi. “Bütün kurum ve kuruluşlarımızın tasfiye edilmesi hedeflemektedir” diyen Tunç şunları kaydetti: “Bu hedefte sadece bizlere oy vermiş olan binlerce vatandaşımızın siyasi iradesi değil, demokrasi, özgürlük, eşitlik, emeğin hakları, kadın özgürlüğü ve adalet mücadelesini sürdüren, vicdan sahibi ve demokrat milyonlarca yurttaşımız da vardır” dedi.

BİRLİK ÇAĞRISI

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Tunç, “Halka, hepimize, tüm demokrasi yanlısı, barışsever, hak ve hukuk isteyen, emeğine ve özgürlüklerine sahip çıkan herkese düşen OHAL’in kalıcılaştırılarak tekçiliğin dayatılmasını püskürtmek üzere el ele vermek ve gün demokrasiyi kazanmak için birlik günüdür. Bugün bizler buradan demokrasi, emek ve barış güçlerine, Erdoğan-AKP iktidarının baskılarından ve adaletsizliklerinden bunalan vicdan sahibi tüm yurttaşlarımıza sesleniyoruz. Çağrımız sadece gözaltına alınanlarla dayanışma çağrısı değildir. Çağrımız özgürlük, eşitlik, demokratik laiklik ve adalet için çaba harcayanlara ve bu özlemler için bedel ödeyenlere birlikte ve ortak mücadele çağrısıdır” dedi.

Gözaltına alınanların avukatlarından Kenan Çetin ise şu bilgileri verdi: “Emniyette yaptığımız görüşmede dosyada gizlilik kararı olduğu söylendi. Ancak adli arama kararında HDP Eş Genel Başkanlarının ve Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltı ve tutukluklarına dair protesto eylemlerine halkı ve esnafı çağırarak basın açıklaması yapmaları eylemi sebep gösterilmiştir.” (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Üniversitesi kuruluyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 5 bin polisle asayiş uygulaması yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...