16 Kasım 2016 12:54

Baydemir: Vekillerin kılına zarar gelirse sorumlusu sizsiniz

HDP Milletvekili Osman Baydemir, HDP Eş Başkanları ile milletvekillerinini tutuklanmasına ilişkin mecliste basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

HDP MYK üyesi ve Urfa milletvekili Osman Baydemir, HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması ve cezaevi koşullarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

HDP Milletvekilleriyle Eş Başkanlarının tutuklanmasını darbe olarak niteleyen Baydemir, “Maalesef bu darbe kesintisiz bir şekilde sürdürülüyor. HDP, tek bir fert kalıncaya kadar asla ve kata toplumun sürü haline getirilmesine izin vermeyecektir. Asla ve kata Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın esaret altında tutulmasını, tecritte tutulmasını kanıksamayacağız, bunu meşru görmeyeceğiz” dedi.

‘SAVCILIĞA ÇIKARILMADAN CEZAEVLERİNDE HAZIRLIK YAPILMIŞ’

Tutuklanan milletvekillerinin daha gözaltına alınmadan gönderilecekleri cezaevlerinde hazırlık yapıldığını söyleyen HDP Milletvekili Baydemir, “Yani arkadaşlarımızın tutuklanma kararları daha önceden verilmiş ve hangisinin hangi cezaevine konulacağı daha önce karar altına alınmış. Ortada bir hukuk, bir adalet yok, ortada işleyen bir yargı mekanizması yok” dedi.

TALİMATI CUMHURBAŞKANI VERDİ

Tutuklama talimatının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildiğini iddia eden Baydemir, Erdoğan’a seslenerek; “Demirtaş ve Yüksekdağ muhaliftir ve rakiplerinizdir. Rakiplerinizle demokratik bir zeminde hesaplaşmanın yegane yolu var, o da sandıktır. Sandıkta alt edemediğinizi cezaevine koymak darbedir. 15 Temmuz darbesi nasıl ki millet iradesine bir darbeyse, bugün sizin talimatınızla cezaevine konulan eşbaşkanlarımızın, milletvekillerimizin yaşamış oldukları da aynı şekilde bir darbedir ve gayrimeşrudur” ifadelerini kullandı.

Tutuklanan HDP’lilerin bulundukları şehirler yerine başka illerde cezaevine konulmasını da eleştiren Baydemir, “Tutuklama hukuksuzluktur, tutuklama darbedir ama tutuklama ile de yetinilmiyor. Öyle görülüyor ki bambaşka bir saldırının ve kaosun fitili cezaevleri üzerinden derinleştirilmeye çalışılıyor” dedi. Baydemir, bir AKP milletvekilinin sosyal medyadaki “halk cezaevilerine saldıracak” paylaşımını da hatırlatarak, “AKP İzmir milletvekilinin atmış olduğu bir tweet var. Bir suikast girişimi olduğunda halk cezaevlerine saldıracak ve cezaevindekileri linç edecek diye. Cumhurbaşkanı'na soruyorum; siz bu bilgiden haberdar mısınız? Bu algı operasyonundan, bu zemin hazırlamadan bizatihi tutuklama gibi siz mi mesulsünüz?” diye sordu.

“Eş başkanlarımızın ve milletvekillerimizin başına herhangi bir şey gelirse birinci derecede sorumlusu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve dokunulmazlığın kaldırılmasına el kaldıran milletvekilleri olacaktır” uyarısında bulunan Baydemir, sosyal medyada yayılan bu bilginin de açığa çıkarılmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sokak kedisine tecavüz

SONRAKİ HABER

Cemal Süreya ve Yaşar Kemal kitap fuarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...