16 Kasım 2016 11:21

TİS beklentileri karşılamadı ama grev mücadeleyi öğretti

İzban’da tartışmalarla sona eren grev sonrası işçiler yaşanan süreci Evrensel’e değerlendirdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu’nun talebiyle hükümetin araya girmesi sonucu İZBAN grevi sona erdi, ancak tartışması sürüyor. Sözleşmeyi Evrensel’e değerlendiren işyeri temsilcileri sonucun beklentilerinin altında olduğunu dile getirerek “Yapılan anlaşma beklentilerin altında kaldığı için arkadaşlarımızın moralleri bozuk. Yukarıda ne konuşuldu, neyin tehdidi yapıldı bilmiyoruz ama ortada bir baskı olduğu kesin” dedi.

Buna karşın, OHAL döneminde hayata geçirdikleri grevle mücadele etmeyi öğrendiklerini ifade eden işçi temsilcileri, işçi komiteleri ve kurullarıyla bundan sonra yaşanacak sorunlara karşı daha örgütlü ve güçlü tepki vereceklerini dile getirdi.

‘BİR DAHAKİ TİS’E DAHA GÜÇLÜ GİRECEĞİZ’

İZBAN İşyeri Baştemsilcisi Ahmet Güler, “Taleplerimizin bir kısmı bir yıl ötelendi. Seyyanen zamlarla eksik kısmen kapatılıyor. Genel bir memnuniyetsizlik var bunu yok sayamayız. Beklentinin ortalama 60-70 lira daha altında olmuş oldu. 90 gün ikramiye talep etmiştik, bu 85’te kaldı. Bizim problemlerimiz çoktu. Bu TİS’te bir kısmı çözülmüş oldu. Bir dahaki TİS’e daha güçlü gireceğiz. Grevin başarısına para açısından bakarsak çok büyük bir kazanım olmamış gibi gözükebilir, ancak bundan sonrası için bu işyerinde çalışma koşullarına karşı işçi komite ve kurulları harekete geçecek. Birlikteliğimizin bundan sonra devam etmesi ile birlikte daha da güçleneceğiz” dedi.

‘BİRLİKTE HAREKET ETMEYİ ÖĞRENDİK’

Bu süreçte işçi sınıfının dostlarını ve düşmanlarını tanıdıklarını belirten Güler şunları söyledi: “Bize bu süreçte destek veren TCDD, metro çalışanlarına, Türk-İş’e, DİSK’e bağlı sendikalara, emek güçlerine teşekkür ediyoruz. Bizim yalnız olmadığımızı gösterdiler. Umarım tüm emek kesimleri bu süreçte ders çıkarır. Toplu olarak eylem yapıldığında ses getirildiğini, haklarımızın elde edilebileceğini, kısacası gücümüzü gördük. İnsanlar birlikte hareket ettiğinde gücünün farkına vardı. Neler olabileceğini gördü. Biz İZBAN çalışanları olarak buradan büyük dersler çıkardık. Umarım bütün işçiler de bundan dersler çıkarır.”

‘SÜRECE SİYASET BULAŞTIRILMASI OLUMSUZ ETKİLEDİ’

Temsilci Mücahid Yavuz da sürece siyasetin dahil edilmesinin grevlerini olumsuz etkilediğini ifade ederek “Yüzde 100 kazanım elde etme şansımız olan bir grevdi bu. Biz ekmek mücadelesi verirken işin boyutunu çok farklı yerlere götürdüler. Yapılan anlaşma beklentilerin altında kaldığı için arkadaşlarımızın moralleri bozuk. Yukarıda ne konuşuldu, neyin tehdidi yapıldı bilmiyoruz ama ortada bir baskı olduğu kesin” dedi.

‘TEPKİLERİMİZ ARTIK DAHA GÜÇLÜ OLACAK’

Yavuz şunları da söyledi: “Buradaki kazanımlarımızla, tüm Türkiye’deki işçi kardeşlerimizin de bakış açısının değişeceğini umut ediyoruz. Bu ilk grevimiz, son grevimiz de olmayacak. En büyük sıkıntılarımızdan da biri de OHAL sürecinde olmamız oldu. Bu süreç bizim için bir kıstas, biz kendimizi de denemiş olduk, istediğimiz zaman başarılamayacak bir şeyin olmadığını da gördük. Bundan sonraki süreçte de emeğe, işçi sınıfına karşı saldırılarda da tepkimiz olacaktır. Gücümüzle bu saldırıları püskürtebileceğimizi gördük.”

SÖZLEŞMEDE NELER VAR?

İzmir’de 8 Kasım günü başlayan ve kent içi ulaşımı önemli derecede etkileyen İZBAN grevi önceki akşam Ankara’da Ulaştırma Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, TCDD ve Türk İş, Demiryol İş Sendikası temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sonunda TİS imzalanarak sona erdirilmişti. Yapılan anlaşmaya göre, ilk yıl için ücretlere yüzde 15 zam yapılacak. Birinci yıl için belirlenen brüt tavan ücretler ise tekniker 2 bin 340 TL, sürücü 2 bin 300 TL, teknisyen 2 bin 75 TL, istasyon operatörü 2 bin 30 TL, muhasebe personeli 1940 TL, veznedar 1885 TL ve gişe görevlisi 1885 TL olacak. Birinci yıl için ikramiye ücreti 75 güne çıkarılırken, taban ücret ise brüt 1800 lira oldu. İkinci yılın ilk 6 ay ücretlerine, önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak “teknisyen” grubu ücretlerine brüt 75 TL, “istasyon operatörü” grubu ücretlerine brüt 50 TL artış yapılması kararlaştırıldı. İkramiye ise 80 güne çıkarıldı. Ücreti ödenen yemek bedeli günlük 12 TL oldu.

İkinci yılın ikinci 6’ncı ay ücretlerine ise önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak “teknisyen” grubuna brüt 50 TL, “istasyon operatörü” grubuna brüt 25 TL artış yapılacak. İkramiye ise çalışılan gün sayısına göre uygulanarak 85 güne çıkarılacak. Ücreti ödenen yemek günlük 12 TL olacak.

ÖNCEKİ HABER

Patnos'ta HDP ve DBP ilçe eş başkanları gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Nuriye Öğretmen 7. kez gözaltına alındı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...