16 Kasım 2016 08:52

Atina’da on binler Obama’ya ‘Go home!’ dedi

ABD Başkanı Obama, ziyaret için bulunduğu Yunanistan’da on binlerce kişinin protestosuyla karşılaştı.

Paylaş

İki günlük bir ziyaret için Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gelen ABD Başkanı Barack Obama, Çipras hükümeti tarafından oldukça ‘sıcak’ karşılanırken on binlerce gösterici  ‘Amerika halkların katili’ sloganıyla ziyareti protesto etti.

Dün sabah saatlerinde 500 kişilik bir koruma ordusu ve zırhlı araçlarla Atina’ya gelen Barack Obama, akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un verdiği yemeğe katıldı. Hükümet ve muhalefete bağlı çok sayıda kişinin yer aldığı yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, troyka anlaşmalarına atıfta bulunarak, sosyal devletin önemi üzerinde durdu ve yanlış politikaların neden olabileceği toplumsal eşitsizliklere dikkat çekti.

Pavlopulos “İzlenen yanlış politikaların neden olduğu ekonomik ve toplumsal sorunlara rağman AB sürecinde sarsılmadan yolumuza devam ediyoruz” dedi. Pavlopulos ayrıca İkinci Dünya Savaşı sonrası faşist-nazist yönetim ve politikaların neden olduğu kabusların insanlara karşı onur ve saygı duyan politikalar ile aşıldığına dikkat çekti ve toplumsal politikalara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Göçmen sorununa da değinen Pavlopulos, Yunanistan olarak sorumluluklarını üstlendiklerini dile getirdi ve göçmen sorununun Suriye’de yaşanan savaştan kaynaklandığını söyledi.

Yunanistan’ın yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyen Barack Obama ise, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la ortak açıklama yaptı.

Çipras, gazetecilerin sorusu üzerine Yunanistan’ın kriz politikalarına dayanma gücü kalmadığını söyledi. Çipras ayrıca Yunanistan’ın AB ve NATO içinde yer alarak barış, güvenlik ve istikrar politikalarına katkılar sunduğunu ileri sürdü.

Obama ise ‘Kemer sıkma politikaları kalkınmaya yol açmaz’ diyerek; Yunanistan’ın borç yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Obama, Kıbrıs sorununa ilişkin de iki toplumlu çözüm olanaklarının olgunlaştığını dile getirdi.

OBAMA PROTESTOLARLA KARŞILANDI

Bu arada Obama’nın Yunanistan’a yaptığı ziyaret başkent Atina ve bir çok kentte kitlesel protesto gösterilerine neden oldu. İçişleri Bakanlığı’nın ilan ettiği ‘şehir merkezinde gösteri yapma yasağı’ başkent Atina’da on binlerin katıldığı eylemle yok sayıldı. Atina Teknik Üniversitesi önünde toplanan çok sayıda sendika, parti, örgüt ve sivil kuruluş Amerikan Büyükelçiliği’ne yürüdü. Aynı saatlerde Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de Stadiu Caddesi’ne paralel Panepistimiou Caddesi’nden yürümeye başladı.

Eylem sırasında sokak ve cadde başları çok sayıda çevik kuvvet polisiyle tutuldu. Her iki yürüyüş kortejinin önüne meclisin bulunduğu Sintagma yakınlarında barikatlar kuruldu. KKE yaptığı protesto konuşmasından sonra kitlesiyle yeniden Omonia meydanına dönerken; diğer yürüyüşte bulunan Yeni Sol Hareket ve ANDARSİA adlı ittifak cephesi çevik kuvvet otobüsleriyle kurulan polis barikatını zorlayarak kırmak istedi.

Bu sırada yürüyüş kortejinin sağında ve solunda yürüyen çevik kuvvet polisleri gaz bombalarıyla eyleme saldırdı. Saldırı sonrası çatışma yaşandı. Bu sırada bazı göstericilerin yaralandığı görüldü. Göstericiler polis şiddetine rağmen Amerika, NATO ve AB karşıtı sloganlar eşliğinde yürüyüşe devam ederek yeniden Atina Teknik Üniversitesi’ne döndü. Bu arada üniversitede bulunan anarşist gruplarla polis arasında uzun süren arbedeler yaşandı.   

OBAMA GELDİ, HAYAT DURDU!

Brack Obama’nın ziyareti dolayısıyla Atina’nın büyük bölümünde trafik akışı ya tümden yasaklandı ya da akış yönleri değiştirildi. Ziyaret dolayısıyla getirilen eylem yasağı halkın tepkisine neden oldu. Obama ziyaretinin cuntayı yıkan Politeknik Direnişi anmalarına denk getirilmesi de tepkiyle karşılandı.

Ülke genelinde düzenlenen ve yüz binlerce kişinin katıldığı geleneksel Politeknik Yürüyüşü yarın akşam saatlerinde yapılacak. (Atina/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Siyasi kıyıma karşı mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

CHP’li Erdem: Zarrab’a yönelik koruyucu tavrın sebebi nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa