16 Kasım 2016 07:09

‘Toplumun yüzde 45’i yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünüyor’

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2016 Küresel Yolsuzluk Barometresi sonuçlarına göre, Türkiye'de ‘yolsuzluk yaygınlaştı’ algısı güçlendi.

Paylaş

Avrupa ve Orta Asya'daki 42 ülkede gerçekleştirilen Uluslararası Şeffaflık Örgütü "2016 Küresel Yolsuzluk Barometresi" araştırması, dünya çapında yolsuzluğun çok ciddi boyutlarda olduğuna işaret ediyor. Araştırma sonuçlarına göre, yolsuzluk en büyük üç sorundan biri olarak belirlendi ve araştırmaya katılanlardan yüzde 53'ü hükümetlerin yolsuzlukla mücadelede başarılı olmadığını belirtti. Dünyada yolsuzluğa en çok karışan gruplar, milletvekilleri ve kamu görevlileri olarak gösterildi.

Türkiye'deki bulguların da dünyadaki yolsuzluk portresiyle benzerlik gösterdiğinin altı çizilen araştırma sonuçlarına göre, yüzde 45'lik bir kesim yolsuzluğun dört yıl öncesine göre daha yaygın olduğunu, katılımcıların sadece yüzde 29'u ise yolsuzluk konusunda bir iyileşme olduğunu düşünüyor.

Araştırma sonuçlarına ilişkin açıklamada, “Bir diğer temel bulgu da siyasal kutuplaşmanın yolsuzluğa dair algılarda önemli bir rol oynadığına işaret ediyor. Toplumun yüzde 41'i hükümeti yolsuzlukla mücadele konusunda başarılı bulurken, yine yüzde 41'lik bir kesim başarısız olduğunu düşünüyor” denildi.

Katılımcıların yüzde 62'sinin de yürütme erkini oluşturan tüm kurumların ve kurum temsilcilerinin yolsuzluğa karıştığını düşündüğü belirtilen açıklamada, “Bu kurum ve temsilcilerin yolsuzluğa karışmadığını düşünen yüzde 19'luk, fikir beyan etmek istemeyen ise yüzde 20'lik bir kesim bulunuyor” denildi ve araştırmanın şu sonuçlarının altı çizildi.

Milletvekilleri yüzde 67, hükümet yetkilileri yüzde 66 ve yerel yönetim temsilcileri yüzde 66 oranında yolsuz olarak bulunuyor. Toplum, yargı erkini temsil eden yetkililere de yüzde 64 oranında güven duymuyor ve yargının yolsuzluğa karıştığını düşünüyor. Aynı şekilde, toplumun yüzde 58'i din görevlilerinin de yolsuzluğa karıştığını düşünüyor. Yolsuzluğun en yoğun olduğu kurumlar sorulduğunda katılımcıların; yüzde 41'i hükümet yetkililerine, yüzde 40'ı Meclis'e, yüzde 39'u vergi dairelerinde çalışan kamu görevlilerine, yüzde 38 yerel yönetim temsilcilerine, yüzde 38 yürütme erkine, yüzde 36 yargı erki temsilcilerine, yüzde 35 özel sektör yöneticilerine, yüzde 33 dini liderlere, yüzde 32 ise polise işaret ediyor.

“Sosyal hizmetlere erişimi sırasında, en temel sosyal hakların kullanımında yolsuzluğun önemli bir sorun ve engel olduğu görülüyor” denilen açıklamada, son 12 ayda kamu hizmet ve işlemleri sırasında yurttaşların,

- Yüzde 23'ü işsizlik güvencelerinden yararlanmak isterken,

- Yüzde 20'si yargı süreçlerinde,

- Yüzde 18'i devlet okullarında,

- Yüzde 17'si diğer okullarda,

- Yüzde 16'sı sosyal güvenlik sistemine dair haklarını kullanmak isterken,

- Yüzde 12'si kamusal sağlık hizmetlerinde,

- Yüzde 12'si iş ve işlemlerine ilişkin resmi belge talebi sırasında,

- Yüzde 11'i trafik polisleriyle ilişkilerinde rüşvet ve usulsüz ödeme yoluna başvurduğu belirtiliyor.

Araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 50'lik dilimi, patronların hükümet politikalarının belirlenmesinde etkili olmasını bir sorun olarak görürken, yüzde 27'lik dilim bunun bir sorun olmadığını ifade ediyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dayanışmaevleri Genel Merkezi, polisler tarafından basıldı

SONRAKİ HABER

Politik gerilimle dolar yeni tarihi zirveyi test etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa