‘Proje Okul’ istemeyen veliler imza kampanyası başlattı
'Proje Okul' uygulamasına karşı çıkan veliler, İstanbul Kitap Fuarı’nda imza topluyor. Veliler topladıkları imzaları 24 Kasım’da MEB’e iletecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 2014 yılında çıkardığı kararname ile Türkiye’deki 170 okul, ‘Proje Okul’ kapsamına alındı. ‘Tek tip bireyler yetiştirilmek’ istendiği gerekçesiyle bu projeye karşı çıkan veliler ise, gerçekleştirdikleri protestoların yanı sıra 35'inci Uluslar arası İstanbul Kitap Fuarı’nın üç ayrı noktasında stant kurarak, projenin iptali için imza toplamaya başladı. Şu ana dek 5 bine yakın imza toplayan veliler, çocuklarının geleceğinden endişeli.
Proje Okula karşı 15 bin imza toplamayı hedefleyen veliler, topladıkları imzaları 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etmeyi planlıyor.
Çocuğunun geleceğinden endişeli velilerden Canan Kuralay da, Proje Okula karşı imza toplayanlardan. Kuralay, Proje Okul için, “İçeriğinin ne olduğunu pek bilmediğimiz çok da faydalı bir uygulama olduğunu düşünmediğimiz bir uygulama. Zorunlu olarak öğretmenlerimiz sene başında başka okullara nakledildi. Bunun çok hukuksuz bir uygulama olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Proje Okul uygulamasının eğitim-öğretimde yarattığı tahribata da değinen Kuralay, eğitim-öğretim yılı başında öğrencilerin yaklaşık bir buçuk ay ders alamadığını hatırlattı.
‘GÖNDERİLEN ÖĞRETMENLER OKULUN HAFIZASIYDI’
Proje Okul uygulaması kapsamına alınan okulların oldukça köklü okullar olduğunu dile getiren Kuralay, “Gönderilen öğretmeler de bu okullarda yıllarca emek vermiş, okulun kültürünü taşıyan bir bakıma okulun hafızası olan kişilerdi. Onların gönderilmesi bu kültürün, bu hafızanın yok edilmesidir” dedi. Çocuklarının bu okulları seçmesinin sebebini bu okulların ‘marka’ değerine bağlayan Kuralay, “Bizim çocuklarımız, isimleri ve kültürleri dolayısıyla bu okullara gitti. Gelinen noktada öğrenci de veli de öğretmen de mağdur” dedi.
‘HEDEF 15 BİN İMZA’
Kuralay, uygulamaya ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşmek istediklerini ancak, dikkate alınmadıklarını kaydetti. Hedefledikleri 15 bin imzayı 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde MEB’e verecekleri bilgisini de paylaşan Kuralay, “Proje okulları uygulamasının neler getireceğine dair yönetmelikte hiçbir şey göremiyoruz, içinin boş olduğu görünüyor. Biz, 24 Kasım'da Bakanlığa giderek bu uygulamanın durdurulmasını isteyeceğiz. Biz de kamuoyu oluşturmak için buradayız” dedi.
PROJE OKUL NEDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı, 2014'ün Mart ayında çıkarılan bir yasayla aralarında İstanbul Erkek, Vefa, Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Çankaya Fen, Ankara Atatürk, İzmir Cahit Kora ve Bornova Anadolu Lisesi'ni de kapsayan 170 köklü liseyi ‘Proje Okul’ ilan ederek, dönüştürmeye karar verdi.
Geçtiğimiz yılın Eylül ayının başında yayımlanan yönetmelikle de aynı okullarda 8 yılını tamamlayan öğretmenlerin tayini gündeme gelmiş ve 2015-2016 eğitim yılı kapanırken, bin 187 öğretmen başka okullara sürgün edilmişti. Lise öğrencileri ise ardı ardına bildiri yayınlayarak ‘Proje Okul’ uygulamasını protesto etmişti. (DİHABER)
Evrensel'i Takip Et