16 Kasım 2016 00:51

‘Bu işyerinde grev vardır’

Alper Kaya, futbolumuzda son dönemde yaşanan ‘grev’leri yazdı.

Paylaş

Alper KAYA

Geride bıraktığımız hafta, İzmir’in gündemi toplu taşımadaki grevdi. Hatta bu yazı yazıldığı sıralarda, İZBAN grevi hâlâ sonlanmış değildi... İzmir’de, bir grev daha vardı bu hafta: Karşıyakaspor’da futbolcular bir haftaya yakın süre idmana çıkmadı. En sonunda kriz çözüldü ve İbrahim Kaş, Behram, Battal, Ali Say ile Ali Kemal kadro dışı bırakıldı! Her zaman olduğu gibi günah keçisi illa ki bulundu sözün özü...

GREVSPOR

Karşıyakaspor örneği, aslında yegane grev değil son dönemlerdeki...Geçtiğimiz mart ayında önce Tokatspor’da sonrasında da Mersin İdman Yurdu’da futbolcular paralarını alamadıkları gerekçesiyle idmana çıkmamıştı. Ki Mersin İdman Yurdu’da bir önceki yıl benzeri bir grev yaşanmıştı... Mart ayındaki grevden sonra bir hafta geçmemişti ki, Elazığsporlu futbolcular sekiz aydır ödemelerini alamadıkları, üstüne üstlük kulübün başkanı da istifa ettiği için idmanda oturma eylemi yapıp idmanı terk ettiler.

Sezonun ilk grevi ise Balıkesirspor’dan geldi. Eylül ayında, alacaklarından dolayı futbolcular idmana çıkmadı. Aradan bir ay geçmemişti ki, Manisaspor’da benzeri bir eylem yapıldı fakat bu eylemin son yıllardaki grevlerden bir farkı vardı. Başkan futbolcularla görüştü ve ödemelerin yapılacağını ancak Sercan ve Berk’i kadro dışı bıraktığını açıkladı. Futbolcular bu duruma karşılık Sercan ve Berk affedilene dek grevlerini sürdüreceklerini beyan ettiler. Sonuçta Sercan ve Berk affedildi!

Bu tarz eylemleri sık sık görüyoruz. Mersin’de iki yılda iki kez grev yaşandı, Tokatspor keza 2012’de de benzeri  bir eylemle gündeme gelmişti. 2015 öncesine gidecek olursak Denizlispor, Adana Demirspor, Gaziantepspor gibi pek çok köklü takımda idmana çıkmama olaylarının yaşandığını görebiliyoruz.

BİZE HER YER PARİS DEĞİL

Şüphesiz, bu grevlerin en ilginci ise geçtiğimiz sezon Mudanyaspor’da yaşanan krizdi. Bölgesel Amatör Lig’de zirve yarışında olan Mudanyaspor’da futbolcular alacaklarını uzun süredir tahsil edemeyince, üstüne üstlük başkan istifa edip de iki kongrede de yeni bir yönetim belirlenemeyince maça çıkmayacaklarını açıkladılar. Aynı Mudanyaspor birkaç ay önce PSG’den yaptığı 20’lik Kamerunlu futbolcu transferiyle adını duyurmuştu oysa ki...

GEREKÇELER ‘SADECE DUYGUSAL’

Farkındaysanız, bu ana kadar derlenen bütün haberlerde yegane sebep “maddi alacaklar”. Oysa futbol sektörünün emekçilerinin tek problemi bu mu? Konteynerlerde yatan, haksız muamelelere maruz kalan, TFF tarafından tek taraflı soruşturmalarla onlarca maç cezası alan meslektaşları; kendilerini bir ‘belediyespor’a atan veya en azından düzenli ödeme alabilen azınlıkta yer edinebilmiş olan futbolcuların hiç umurunda değil mi?

Ya da sadece maddiyatsa sebep; bir futbolcu neden beş ay, altı ay, sekiz ay boyunca sesini çıkarmadan bekler? Cevabı belli... Sektör o kadar dar ki, bir futbolcu alacağını tahsil etmek için yasal yollara başvurmuşsa bu asla gizli kalmaz. Kulaktan kulağa, bazen de bizzat tahsil edilen tarafın girişimiyle yayılır bu haber. Başkanlar hakkını arayan futbolcuları sevmez. Kapitalizmin tam anlamıyla dibine kadar solunduğu bir atmosferde, gittikçe dibe batmakta futbolumuz. 

Ama olsun, Arda Turan milli takıma tekrar seçilmiş ya; problemlere dev bir sünger çekilmiş oldu böyle.

ÖNCEKİ HABER

Premier Lig’de sezonun öne çıkan taktikleri

SONRAKİ HABER

Bizi kötülükten hikayeler koruyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa