15 Kasım 2016 15:27

Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı

 79 yıl önce oğlu ve arkadaşları ile birlikte idam edilen Seyit Rıza kendi adının verildiği meydanda anıldı. 

Paylaş

Kemal ÖZER 

Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği Platformu tarafından yapılan anmada önce Seyit Rıza heykelinin önünde mumlar yakıldı ardında saygı duruşunda bulunuldu. 

Platform adına açıklamayı yapan DAD Eş Sözcüsü Dursun Demirtaş  79 yıl önce Elazığ Buğday Meydanında  idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının şahsında 1937.38 dersim katliamının yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğildiklerini dile getirdi.

Seyit Rıza’nın “Ben sizin yalan ve hilelerinize baş eğmedim bu bana dert oldu ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” sözlerinin günümüze hala ışık tuttuğunu belirten Demirtaş, “Dersim Katliamına götüren zihniyet ve anlayış günümüzde halen hakimdir ve buna karşıda dehada örgütlü bir şekilde mücadele edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

40 yıl aşkın süredir devam eden ret, inkar ve imha politikalarında ısrarın çözümsüzlüğü dayattığını vurgulayan Demirtaş şunları söyledi “Bu dayatma bugün yeniden bir kaos ve karanlığa doğru ülkeyi götürürken, darbe ve OHAL’i fırsata çevirme uygulamaları, topyekûn savaş yaklaşımı, KHK’lerle yıldırma ve sindirmeye dönük anti demokratik uygulamalar, hukukun yok sayılması ile bir bütün olarak demokratik muhalefete, ötekilere, farklıklara dönük bir yok etme sindirme; söz bile söylemez hale getirme politikaları, eş başkanların, milletvekillerimizin tutuklanması , kayyım atamaları, özgür basın ve medyanın susturulması, derneklerin kapatılması, sürgün ve işten atmalar ve idam tartışmalarının 1937.38 deki yaklaşımından bir farkı var mıdır? Bu yaklaşımın bugün de aynen devam ettiğini açık göstergesi değilimdir?” 
 

ÖNCEKİ HABER

“OHAL’de ne oldu?” dosyası başlıyor

SONRAKİ HABER

Kulp'ta polis memuru evinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...