15 Kasım 2016 13:41

Danimarka’da dayanışma mitingi

Danimarka’nın Jylland bölgesinden Barış ve Demokrasi Komitesi’nin mitinginde Türkiye’de muhalefet ve basına uygulanan baskı protesto edildi.

Paylaş

Türkiye’de yaşanan son gelişmeler üzerine kısa süreli bir çalışma sonucu acil şekilde organize edilen mitinge, Danimarka’nın çeşitli şehirlerinden katılımcılar yoğun destek verdiler. Danimarkalı yoğunluklu olan konuşmacı ve siyasi parti temsilcileri, özellikle son günlerde yaşanan ve HDP’li eş başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, kapatılan ve baskı gören medya ve özelliklede Türkiye’nin tek adam diktatöryasına hızlı adım ilerlemesine vurgu yaptılar.

Mitingde Sosyal Demokrat Parti (Socialdemokratiet) adına konuşma yapan Aarhus Belediye Meclisi üyesi Steen B. Andersen “Erdoğan kendisine koşulsuz destek vermeyen herkesi boğmaya çalışıyor. Türkiye’de yaşananlar bizim zamanımızda yaşanan en yaygın zihin kontrolü uygulaması, ve bize 1930’ların Avrupa’sını hatırlatıyor” dedi.

Birleşik Liste (Enhedslisten) partisinin Aarhus Belediye Meclisi üyesi Peter Hegner Bonfils konuşmasında “Türkiye’de yaşananlara Avrupa hükümetleri ve Avrupa Birliği mülteci akımı korkusuyla duyarsız kalıyorlar. Erdoğan’ın sert politikalarına Avrupa’da sert cevaplar vermesi gerekiyor. Erdoğan halka korku ve ayrım aşılamaya çalışıyor, ve Kürtler ile Türkleri, Aleviler ile Sünnileri karşı karşıya getirip iç savaş çıkartmak istiyor. HDP ise ülkede çeşitliği ve farklılığı savunuyor ve milyonlarca Kürtü, Türkü, Aleviyi, Sünniyi, LGBT’leri, sosyalistleri temsil ediyor. Erdoğan’ın politikalarına boyun eğmeyeceğiz, ve biliyoruz ki sonunda biz kazanacağız” dedi.

Mitingde konuşma yapan Alternatif Partisi milletvekili adayı Sander Jensen özellikle HDP’lilerin tutuklanması, binlerce kişinin somut bir gerekçe olmadan işlerinden atılması, ve ülkede son zamanlarda yaşanan sosyal medya ve internetin kapatmalarına değindi.

Sosyalist Halk Partisi (SF) milletvekili adayı Serdal Benli “Demokrasi mücadelesi evrenseldir. Bugün burada hepimiz HDP´liyiz ve buradan selamlarımızı gönderiyoruz. Bugünlerde Türkiye’de yaşananlar sadece ülkedeki Kürtler, Türkler ve Aleviler için değil, bölgedeki tüm demokratik güçler için bir tehdittir. Bu düzene karşı farklılıklarımızdan ayrılarak omuz omuza vermeliyiz, ve bilmeliyiz ki, Selahattin Demirtaş´ın da dediği gibi; mutlaka kazanacağız!”

Mitingde ayrıca Komünist İşçi Partisi (Arbejderpartiet Kommunisterne) adına Tine Spang Olsen ve HDK-Danimarka adına Cemal Özsaygı’da tutuklanan HDP’lilere destek verilmesi gerekildiğini, ve ülkede yaşanan baskılara karşı direnmenin herkesin görevi olduğunu bildiren birer konuşma yaptılar.

Konuşmalar sonrasında Luna Erşahin ve Berivan Altanay sundukları müzik dinletisiyle mitinge katılanları coşturdular. (Aarhus/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem davalarında basın özgürlüğü savunuldu

SONRAKİ HABER

İZBAN grevi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...