15 Kasım 2016 11:50

‘Kadının özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz’

Diyarbakır’da kadınlar OHAL kapsamında KJA’nın faaliyetlerinin durdurulmasını protesto etti.

Paylaş

OHAL kapsamında faaliyeti durdurulan dernekler arasında yer alan Özgür Kadın Kongresi’nin (KJA) kapatılması kadınlar tarafından yapılan eylemle protesto edildi. Kadınlar, “Onlarca yıl önce dernek binaları olmamasına rağmen kadının özgürlük mücadelesi bu aşamaya geldi. Yarın yeniden dernekler açılır, ama kadın mücadelesi sürecek” dediler.

KJA’nın Diclekent’te bulunan binası geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı’nın OHAL kapsamında verdiği talimat doğrultusunda mühürlenmişti. Mühürlemeyi engellemek isteyen kadınları polis binadan uzaklaştırmıştı. Kadınlar bugün daha kitlesel bir şekilde KJA’nın kapatılmasını protesto etti. Çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleştirilmek istenen açıklamaya polis engel olmak istedi. Polisin engelleme çabalarına rağmen kadınlar bina önünde toplandı. “Jin Jiyan Azadi”, “Kadın, yaşam özgürlük”, “Kadınlara uzanan eller kırılsın” sloganları atan kadınlar adına açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, polisin eyleme yönelik yasakçı tutumunu kınayarak konuşmasına başladı.

‘BUGÜN KAPATTINIZ AMA YARIN ONLARCA DERNEK AÇACAĞIZ’

Yiğitalp şunları söyledi, “KJA özgür kadın hareketiydi. bu gerçek değişmedi. Varsın binalar, kurumlar kapatılsın, bilinç ve politik bakış açımız değişmeyecek. Onlarca yıl önce dernek binaları olmamasına rağmen kadının özgürlük mücadelesi bu aşamaya geldi. Ancak, bugün mücadele edenlere yönelik saldırılar sürüyor. Bu saldırıların başında kadınların geldiğini biliyoruz. Bizler hırsızlık yapmadık, kasalarımıza para doldurup gemicikler almadık. Bugüne kadar kendi özgür mücadele alanımızı örgütleyip inşa etmenin mücadelesini verdik. Bugün yarattığınız bu baskı 40 yıl önce de yapıldı ve bu süreçte binlerce insan yaşamını yitirdi. Geçmişte yaptığınız baskılara rağmen biz binler olarak mücadelemize devam ettik. Bizler Sara’nın, Arin Mirkan’ın Rojava’da Kobane’de devrim mücadelesinde yer alan  kadınların mücadelesini yürütüyoruz. Bugün derneğimizi kapattınız ama yarın onlarca dernek açacağız ve sizler de göreceksiniz. Kadının direnişi ve özgürlüğü toplumun da özgürlüğünün en esaslı yolu ve yöntemidir bundan asla vazgeçmeyeceğiz”dedi. Eylem, kadınların alkış ve zılgıtlı protestosunun ardından sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Kelimelere özgürlük, Aslı Erdoğan’a özgürlük'

SONRAKİ HABER

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği: Rektör ataması darbedir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...