15 Kasım 2016 11:08

Dersimliler Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı

Kocaeli’de Seyit Rıza’yı anma etkinliği düzenlendi.

Paylaş

Kocaeli Dersimliler Derneği 79 yıl önce idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı. Dernek binasında yapılan açıklamada konuşan Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, “Bugün Seyid Rıza şahsında 1937-38 Dersim Tertelesi’nde kaybettiğimiz insanlarımızı saygı ve hüzünle anıyoruz” dedi.

‘DERSİMLİLER KIYIMDAN GEÇİRİLDİ’

Dersim katliamında insanların kıyımdan geçirildiğini belirten Çelik, “Bundan tam 79 yıl önce Dersimde insanlık tarihinin en vahşi, en barbar katliamlarından biri olan 1937-38 Dersim Tertelesi yapıldı. Dersimliler kadın, yaşlı, çocuk denilmeden hunharca boğazlanarak, yakılarak, bombalanarak öldürüldüler. Tek dil, tek millet, tek din, tek mezhep zihniyetinin hayata geçirilmesi için önce Ermeniler, Süryaniler sonra Kürtler ve daha sonra Alevi-Kızılbaşlar kendi topraklarında kıyımdan geçirildiler” ifadelerini kullandı.

15 Kasım'ın önemine değinen ve Dersim katliamında hayatını kaybeden insanları saygıyla aldıklarını belirten Çelik, “Bugün 15 Kasım. Dersim halkının hem inanç hem kanaat öncüsü olan pirimiz, seyidimiz olan Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının katledilişinin 79. yıl dönümü. Bugün Seyid Rıza şahsında 1937-38 Dersim Tertelesinde kaybettiğimiz insanlarımızı saygıyla ve hüzünle anıyoruz” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTK Armutçuk’ta 17 taşınmazı satışa çıkardı

SONRAKİ HABER

Sebahat Tuncel’in tutukluluğuna itiraz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...