15 Kasım 2016 10:58

Çaycuma Adaköy’de ağaç kesimi şimdilik durdu

Çaycuma Adaköy’de köylüler, kesim kararı alınan ormanlık alana sahip çıkıyor. Yapılan görüşmeler sonucu tespit yapılıncaya kadar kesim durduruldu.

Paylaş

Zonguldak Çaycuma Adaköy’de köylüler kesim kararı alınan ormanlık alanda ağaçları kestirmemek için nöbet tutuyor. Orman arazisine sahip çıkan köylüler, kesimi durdurmak için çeşitli görüşmeler de yaptı.

Köylüler Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’ne, ormanlarında anıt niteliğinde sayılabilecek ağaçların tespit edilmesi için müracaat etti. Öte yandan köylüler kesim için alana gelen ekiplere engel olmak isteyince, kesim jandarma tarafından durduruldu.

KAYMAKAM: ANIT AĞAÇ VARSA KESİLMEYECEK

Adaköy Muhtarı Veli Tutkun, bir grup köylüyle birlikte Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli’yi ziyaret etti. Ormanların gençleştirip gelecek kuşaklara bırakılması gerektiğini ifade eden Kaymakam Keçeli, yeni bir komisyon kurulduğunu, komisyonun yapacağı çalışma sonrasında ne yapılacağına karar verileceğini açıkladı. Keçeli, “Orman Bölge Müdürlüğü, şu anda bir komisyon kuruyor. Yerinde inceleme yapılacak. Şayet anıt ağaç olarak değerlendirilecek ağaç varsa, karşısında ben de dururum. Anıt ağaçlar kolay yetişmiyor. Bir ağacın 400-500 yıllık olması tek başına anıt ağaç olması için yeterli değil. İyi korunarak, bu yaşa gelmesi lazım. Anıt ağaç konusunda içiniz rahat olsun. Böyle bir tespit yapılırsa, kesinlikle o ağaçlar kesilmeyecek" dedi.

Diğer taraftan TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, Adaköy halkını temsilen Yaşar Ilgın’ın da bulunduğu bir heyetle Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’i ziyaret etti. Köylülerin kesim yapılacak ormanda çok sayıda anıt ağaç olduğu yönünde iddiaları olduğunu dile getiren Aydan, bu tespitin yapılabilmesi için kesimin durdurulmasını istedi. Planlı bir kesim yaptıklarını söyleyen Beşel ise, gerçekten böyle ağaçlar varsa kendilerinin de korunmasından yana olduklarını dile getirerek, alanı inceleteceğini söyledi. Berran Aydan, TEMA adına itiraz dilekçesini sunarken, Adaköy halkı temsilcisi Yaşar Ilgın köylülerin kesimin durdurulmasını talep eden 68 imzalı dilekçeyi Orman Bölge Müdürlüğüne iletti.

ONLARCA ANIT AĞAÇ VAR

Konuyu değerlendiren Yaşar Ilgın, “Ormanın fotoğraflarını gören pek çok uzman, birçok ağaç için hiç tartışmasız bir şekilde anıt ağaç yorumunu yapıyor. Ormanın derinliklerinde böyle pek çok ağaç var. Biz atalarımızdan miras aldığımız bu doğal varlığı, gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Dilekçemizde, tarihi değeri olan yaşatılması gereken ağaçların olduğunu ve kapsamlı bir araştırma yapılmasını istedik. Kesimin yapılması durumunda köydeki hayvancılığı biteceğini, doğal ortamda yaşayan pek çok bitki çeşidinin yok olarak bölgedeki bitki ve canlı sisteminin değişeceği yönündeki endişelerimizi dile getirdik. İyi sonuçlar alacağımızı umuyorum. Tüm Zonguldaklıları, bölgenin saklı cenneti olan köyümüzü görmeye davet ediyorum” dedi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Çaycuma ilçesinin Perşembe beldesine bağlı Adaköy sınırları içinde bulunan ormanlık alanda kesim kararı almıştı. Karara tepki gösteren köylüler, geçen hafta toplanarak, içinde anıt ağaçlarının bulunduğu alanda kesinlikle kesim yaptırmayacaklarını söylemişti.

‘KÖYÜMÜZÜ MAĞDUR EDECEK BU KESİMDEN VAZGEÇİLSİN’

400 hektarlık alanın kendilerinin yaşam kaynağı olduğunu söyleyen köy halkı, “Burada dişbudak (çınar) ağacı dışında başka ağaç olmaz. Biz salma hayvancılık yapıyoruz. Yani hayvanları bu ormanlık alana bırakıyoruz. Evdeki hayvanlarımız gelip buralarda otluyor. Kesim yapılıp, yeni ağaçların dikileceği söyleniyor. O zaman buraları tel örgü içine alırlar. Ormanın arkasında kalan tapulu tarlalarımıza ne biz, ne de hayvanlarımız gidebilir. Köylülerimiz buraya yeni ağaçlar dikti. Burası bizim hayat kaynağımız. Devlet olmazsa vatandaş, vatandaş olmazsa devlet olmaz. Buranın az ilerisinde de endüstriyel plantasyon çalışmaları kapsamında birkaç yıl önce aynı gerekçeyle kesim yaptılar, diktikleri ağaçlar büyümedi. Köyümüzü mağdur edecek bu kesim kararından vazgeçilsin” demişti. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Projeniz Değiliz İnisiyatifi ziyaretlerini sürdürüyor

SONRAKİ HABER

TTK Armutçuk’ta 17 taşınmazı satışa çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...